HES kodu nedir, nasıl alınır? Hayat Eve Sığar (HES) kodunu kimler alabilir?

Gündemde HES kodu ile ilgili soruların yanıtları sık sık sorgulanıyor. Corona virüsle mücadele kapsamında bazı illerde seyahat yasağı uygulaması devam ediyor, bazılarında ise kalktı. Ülkemizdeki kovid-19 vakalarının azalmasıyla birlikte normalleşme takvimi de devreye sokuldu. Artık seyahat denildiğinde HES kodu devreye girecek ve büyük kolaylık sunacak. Hayat Eve Sığar (HES) seyahat etmek isteyenler için oldukça pratik bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasının ardından büyük ilgi gören Hayat Eve Sığar (HES) kodunu kimler alabilir? Tren, uçak ve otobüslerde geçerli mi?

Giriş Tarihi 27 Mayıs 2020, 10:48 Güncelleme 27 Mayıs 2020, 10:48
HES kodu nedir, nasıl alınır? Hayat Eve Sığar HES kodunu kimler alabilir?

İÇİNDEKİLER

65 yaş üstü vatandaşlar esneme yapılarak memleketlerine gitmesi için seyahat izni alma fırsatı verildi. SMS ya da uygulama üzerinden HES kodu kolaylıkla alınabiliyor, böylece seyahatlerde güvenlik sağlanıyor. Hayat Eve Sığar (HES) kodunu alırken sağlık durumu sorgulanır ve risk varsa işlem onaylanmaz. Daha güvenli seyahatlar için olmazsa olmaz hale gelen HES kodu ile ilgili bilgileri haberimizde derledik. Ayrıca seyahat yasaklamasının ne zamana kadar devam edeceğini de haberimizde bulabilirsiniz.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu, "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması üzerinden "HES kodu işlemleri" bölümüne girilerek alınabiliyor. Ardından "HES kodu oluştur" butonuna tıklanacak ve kod kullanım süresi seçilecek ve kod oluşturuluyor.

Uygulamada kod üretimi, üretilen kodun süre ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim, vatandaşların kendi kontrolünde. Vatandaşlar, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden dilediği sayıda kod üretebilecek. Hangi kodu, hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, dilerse iptal edebilecek ya da yetkilerini kaldırabiliyor.

HES kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabilecek. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023'e SMS olarak atılabilecek. Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI NASIL İNDİRİLİR?

Hayat Eve Sığar mobil uygulaması Google Play Store ve AppStore üzerinden indirilebiliyor. Uygulamayı mobil marketlerden ücretsiz indirebilirsiniz.

HES KODUNUN GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAK?

HES kodları tamamen kişiye özel üretilmiş tekil kodlardan oluşacak. HES kodunun kontrolü ve yönetimi tamamen vatandaşın elinde olacak. T.C. kimlik numarası gibi değişmeyen bir numara yerine kimse tarafından bilinmeyen, her paylaşıma özel farklı kodlar oluşturulması kodu güvenli kılacak. Ayrıca vatandaşlar, HES kodu sayesinde kimlik numarası gibi kişisel bir veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak.

HES KODU ALANLAR DİKKAT

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş, Hayat Eve Sığar (HES) koduyla Yüksek Hızlı Tren (YHT) biletlerinin nasıl alınacağına dair anlatım videosu paylaştı. Buna göre, YHT bileti alırken HES kodu "Seyahat İzin Belgesi" yerine sayılmayacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz günlerde YHT seferlerinin 28 Mayıs'ta başlayacağını duyurmuştu. Bu süreçte seferlerin başlamasıyla biletlerin nasıl alınacağı ise merak konusuydu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı TCDD Taşımacılık A.Ş, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından alınan kodla Yüksek Hızlı Tren (YHT) biletlerinin nasıl alınacağına dair bir anlatım videosu paylaştı. TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından paylaşılan videoda, "Seyahat İzin Belgesi" bulunan vatandaşların, ayrıca Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden aldığı kodla biletleri nasıl alacağı anlatıldı.

Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından alınan kodun "Seyahat İzin Belgesi" yerine geçmediği ve şehirler arası seyahat kısıtlaması bulunan vatandaşların sadece HES koduyla seyahat edemeyecekleri bildirildi.

SEYAHAT YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK?

Bakanlığımız 81 il valiliğine Şehir Giriş-Çıkış Tedbirleri konulu ek genelge gönderdi. Genelge ile büyükşehir statüsündeki 14 il ile Zonguldak'a kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 15 günlük süreyle 19 Mayıs 2020 Salı günü saat 24.00'dan 03 Haziran 2020 Çarşamba günü saat 24.00'a kadar geçici süreyle durdurulacak.