Son dakika: Emlak vergisi ödemeleri başladı! Kimler emlak vergisi ödemez?

Son dakika haberleri… Emlak vergisinde birinci taksit ödemeleri başladı. İlk taksit mayıs ayı boyunca ödenecek, ikinci taksit ise kasım ayı itibariyle ödenecek. Son ödeme gününü geçirenlere gecikme cezası uygulanacak. Peki, kimler Emlak Vergisi ödemez? Emlak Vergisi 1. taksit son gün ne zaman?

Giriş Tarihi 07 Mayıs 2020, 12:29 Güncelleme 07 Mayıs 2020, 12:30
Son dakika: Emlak vergisi ödemeleri başladı! Kimler emlak vergisi ödemez?

İÇİNDEKİLER

Her yıl iki taksitle ödenen emlak vergisinin ilk taksiti mayıs ayı itibariyle başladı.

İlk taksit ödemeleri mayıs ayı itibariyle yapılacak, ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek.

2019'da satın aldığı evin 2020 yılı vergisini alıcı ödemek zorunda, 2020 yılında satın alınan evlerin vergisi ise satıcıya ait. Çünkü 2020'de ev alan kişiler, 2021 yılından itibaren emlak vergisi mükellefi olacaklar.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEKTEN MUAF OLANLAR
Geliri olmadığını beyan eden kişiler, sadece sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar, gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimlerin brüt 200 metrekareyi geçmemek şartıyla sahip oldukları evler için herhangi bir emlak vergisi ödemesi yapmayacakları belirlendi.

ÖDEME ZAMANI
Emlak vergisi iki eşit taksitte ödeniyor, birinci taksitin Mayıs, ikinci taksitin Kasım sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Bu nedenle Mayıs başında birinci taksit ödeme süresi başladı. Vergi süresi içinde ödenmezse, her ay için yüzde 1,6 oranında gecikme zammı uygulanacak.

Ödenmesi gereken emlak vergisinin yüzde 10'u oranında hesaplanan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı da emlak vergisi taksitleri ile birlikte ödeniyor.

ÖDEME ŞEKLİ
Emlak vergisi, ilgili belediyeye doğrudan ödenebileceği gibi, belediyenin banka hesabına da yatırılabilir. Belediyelerin internet siteleri üzerinden online ödenebilir. Son bir alternatif de verginin posta çeki ile ödenmesidir.