6 Mayıs canlı dolar TL döviz kurları! Dolar euro ne kadar oldu? Dolar son durum nedir?

Dolar euro ne kadar 6 Mayıs Çarşamba! Dolar TL döviz kurları dövizle işlem yapan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Doları bulunan veya dolar alacak vatandaşlar dolar son durum nedir sorusuna yanıt arıyor. Döviz kurlarının ateşi sönmüyor. Dolar ve euroda günlerdir süren artış devam ediyor. Dün 7.09'un üzerine yükselen dolar/TL güne yükselişle başladı, bugün ABD istihdam verisi ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yabancı yatırımcılarla yapacağı görüşme takip edilecek. Dolarda geçtiğimiz gün psikolojik sınır olan 7 TL barajı geçilmişti.

Giriş Tarihi 06 Mayıs 2020, 13:53 Güncelleme 06 Mayıs 2020, 13:54
6 Mayıs canlı dolar TL döviz kurları! Dolar euro ne kadar oldu? Dolar son durum nedir?

İÇİNDEKİLER

Dolar euro ne kadar? 6 Mayıs canlı dolar/TL ve döviz kurları dövizle işlem yapan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Serbest piyasada döviz fiyatları araştırılıyor. Döviz fiyatlarında yükseliş hızla devam ediyor. Son günlerde en dikkat çekici artış dolarda meydan geldi. 7 TL barajını aşan doların ateşi sönmedi. Peki, dolar euro ne kadar? İstanbul serbest piyasada dolar 7,0780 liradan, avro 7,6720 liradan güne başladı.

DOLAR EURO NE KADAR?

Dün 7.09'un üzerine yükselen dolar/TL güne yükselişle başladı, bugün ABD istihdam verisi ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yabancı yatırımcılarla yapacağı görüşme takip edilecek.

Dün günü 7.0739'da tamamlayan kur bu sabaha 7.07'de yatay başladı, daha sonra yükselişini hızlandırarak 7.16'yı aştı. Böylece 5 gün üst üste düşen Lira yılbaşından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 16 değer kaybetti. Birçok gelişen ülke para birimi de dolar karşısında değer kaybetti. Dolar, Türk Lirası karşısında daha önceki en yüksek seviyesi olan 7,11'i 13 Ağustos 2018 yılında görmüştü. Euro da bu sabah 7.67'de seyrediyor.

BDDK bankaların bazı yurt dışı TL işlemleri için yeni adım attı, bankaların yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 0,5'i ile sınırlandırıldı.

Serbest piyasada 7,0760 liradan alınan dolar, 7,0780 liradan satılıyor. 7,6700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 7,6720 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 7,0790 lira, avronun satış fiyatı ise 7,6970 lira olmuştu.

Ünlü Menkul Değerler'in "TL'de zayıflık sürüyor" başlıklı değerlendirmesinde, "Cuma günü 7.00 seviyesini aşan USD/TL küresel risk iştahının düşük olmasının da etkisiyle yeni haftaya da zayıf bir tonda başladı. 7.00 seviyesinin belirgin şekilde aşılmış olması kısa vadeli teknik görünümü önemli ölçüde bozuyor. Bu açıdan bakıldığında kurda yukarı yönlü risklerin geçerliliğini koruduğunu söylenebilir. Diğer taraftan TL'nin reel faiz desteğinden yoksun olmasının yanında TCMB'nin rezerv rakamlarının tartışılmaya devam etmesi özellikle risk iştahının daraldığı dönemlerde TL lehine hareket alanının sınırlı olduğunu gösteriyor" denildi.

Döviz piyasalarındaki işlemlerde;

- dolar en düşük 7.0607 lira ve en yüksek 7.0939 lirayı gördükten sonra, 7.07 – 7.08 lira aralığında,

- euro en düşük 7.6497 lira ve en yüksek 7.6936 lirayı gördükten sonra, 7.67 – 7.68 lira aralığında,

- sterlin en düşük 8.7861 lira ve en yüksek 8.8455 lirayı gördükten sonra 8.81 – 8.82 lira aralığında hareket ediyor.

BDDK'dan yapılan açıklamada, "Küresel Covid-19 salgın sürecinde Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında istihdamın ve işletmelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Reel sektör ve vatandaşların finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında TL kaynakların yurt içinde daha verimli değerlendirilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır" denildi ve şu bilgiler verildi:

"Bilindiği üzere, ekonomik aktivitenin küresel Covid-19 salgını nedeniyle yavaşladığı, reel kesimin üretim ve istihdam açısından zorlandığı bir dönemde TL kaynakların verimli bir şekilde ve ağırlıklı olarak kamu ve özel kesimin finansman ihtiyacının giderilmesinde kullanılması önem kazanmıştır.
"Bu amaçla, BDDK'nın 5 Mayıs tarihli ve 9010 sayılı kararı ile Covid-19 salgınıyla ilgili olarak ortaya çıkan olağanüstü koşullar ortadan kalkıncaya kadar uygulanmak üzere;

- Bankaların, yurtdışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş
niteliğini haiz ortaklıkları ile yurtdışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında
yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 0.5'i ile sınırlandırılmasına,

- Söz konusu oranın günlük olarak solo bazda hesaplanmasına,

- Mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine karar verilmiştir."