Asgari ücret zammı var mı? Kanun teklifi verildi! Kritik tarih asgari ücret 2 bin 700 lira mı oldu?

Asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılmasına ilişkin tartışmalar gündeme gelirken asgari ücretin 2 bin 700 TL olması için teklif Meclis'te! İşte asgari ücretten alınan kesintiler ve parlamentoya sunulan kanun teklifi. Türkiye'de milyonlarca asgari ücret ile çalışanı yakından ilgilendiren flaş bir gelişme yaşandı. Asgari ücret belirleme toplantısı ardından 2020 yılı asgari ücret 2 bin 324 lira olarak kabul edilmesinden bu yana ilk defa resmi bir adım atıldı. Asgari ücret ile çalışanlar için 2019 aralık ayında toplanan ve nihai kararı veren Asgari ücret tespit komisyon toplantısının ardından 2020 asgari ücret tutarı açıklandı.Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından alınan asgari ücret kararı sonrasında asgari ücret 2020 yılında 2 bin 324 lira olduğu bildirilmişti.

Giriş Tarihi 11 Mart 2020, 10:07 Güncelleme 11 Mart 2020, 10:07
Asgari ücret zammı var mı? Kanun teklifi verildi! Kritik tarih asgari ücret 2 bin 700 lira mı oldu?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca asgari ücretli çalışanı yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı oldukça yakından takip ediliyor. Bu anlamda 2020 Asgari Ücret Komisyonunun yapmış olduğu görüşmeler sonrasında yeni yılda asgari ücret duyurulmuştu. Sendikalar ve çalışanlar asgari ücretten memnun olmadığını belirtmiş ve tartışmalar üzerine bazı milletvekilleri TBMM'ye asgari ücretin 2 bin 700 TL olması için teklif verdi. Asgari ücret 2 bin 700 lira mı oldu? sorularının cevaplarını aramaya başladı. Asgari ücret ile çalışanların merakla araştırdığı soruların cevapları haberimizin detayında..

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Yayınlanan karara işçinin günlük asgari ücreti 1/1/2020-31/12/2020 tarihleri arasında 98,10 TL olarak belirlendi.Resmi Gazete'de yayınlanan asgari ücret kararı şu şekilde:"22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 39 uncu maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 522 nci maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2/12/2019 tarihinde başladığı çalışmalarını 26/12/2019 tarihine kadar sürdürmüş ve yaptığı dört toplantı sonucunda;1) Milli seviyede tek asgari ücret tespitine, işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle,2) işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretinin 1/1/202031/12/2020 tarihleri arasında (98,10) doksan sekiz lira on kuruş olarak tespitine işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle,3) İş bu Kararın, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan Asgari Ücret Yönetmeliğinin 11 inci maddesi gereğince Resmî Gazete'de yayımlanmasına işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle karar verilmiştir.

"ASGARİ ÜCRET KARARININ GEREKÇESİ AÇIKLANDI

Asgari ücret, bilindiği gibi ödenmesi zorunlu olan en az ücrettir. Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir.Asgari ücretin belirlenmesi sırasında, Komisyonumuz, bu çerçevede bir karar alınması için çalışmış, işçilerin geçim şartları ve 2020 yılı enflasyon hedefi gibi faktörleri değerlendirmiştir.İşte bu çerçevede hareket eden Komisyonumuz işçinin günlük asgari ücretini 1/1/2020 - 31/12/2020 tarihleri arasında (98,10) doksan sekiz lira on kuruş olarak belirlemiştir.Asgari Ücret Yönetmeliği'nin 11 inci maddesi gereğince, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca belirlenen asgari ücret, Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihi izleyen ayın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecektir.

2020 ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN YAPILAN VERGİ KESİNTİLERİ NE KADAR?

Asgari ücret 2020 yılında 2 bin 324 lira olarak açıklanmasının ardından vatandaşlar merakla asgari ücret üzerinden yapılacak vergi kesintilerini araştırmaya başladı.

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Bir insanın, en temel ihtiyaçları olan; beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek düzeyde düzenlenen bir işçiye verilebilecek;

EN DÜŞÜK MAAŞI temsil etmektedir.

ASGARİ ÜCRETİ ÖDEMEYEN İŞVERENE CEZA VAR MIDIR?

İşçiye asgari ücretten daha düşük bir maaş vermesi YASAKTIR. Dolayısıyla asgari ücretten daha düşük maaş ödenmesi işveren açısından cezai yaptırımlar içermektedir.

Asgari Ücretten Düşük Maaş Verilmesi Cezası 289 TL'dir. 2020 yılı itibariyle İş Kanuna göre bir işçiye asgari ücretten daha düşük maaş verilmesi İŞÇİ BAŞINA HER AY 289,00 TL idari para cezası uygulanmasına neden olur.

Asgari Ücretin Altında Maaş Verilmesi İşçi İçin Haklı Fesih Nedeni Sayılmaktadır. Asgari ücret altında maaş ödenmesi halinde işçi iş akdini haklı nedenle fesih edebilir. Çalışan en az 1 yıldır çalışıyorsa kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Aradaki Maaş Farkı Geri Alınabilir. Çalışan kendisine ödenmiş olan ücret ile asgari ücret arasındaki maaş farkını geri alabilir.

İşveren 1-3 yıl arası hapis cezası alabilir. Asgari ücret aldığı beyan edilen çalışanın daha düşük bir ücret alması halinde Vergi Usul Kanunu'na göre işveren muhteviyatı itibari yanıltıcı belge düzenlemiş sayılacak ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekler.

VERGİ DİLİMİNDEN DOLAYI ASGARİ ÜCRETİN DÜŞMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Gelir vergisi tarifesinden dolayı asgari ücretin düşüp düşmeyeceği yılın ilerleyen aylarında çalışanlar ve işverenler için soru işareti yaratan bir durumdur.

ASGARİ ÜCRETLİ BİR ÇALIŞAN GÜNDE EN ÇOK KAÇ SAAT ÇALIŞABİLİR?

Asgari ücretli ve diğer ücretliler için haftalık çalışma saati EN FAZLA 45 SAATTİR. Haftanın 6 günü çalıştığı varsayımıyla bir asgari ücretli haftada 7,5 saattir.

Haftada bir gün ücretli yasal izinli olduğu için 26 günlük süre zarfında (26 x 7,5) 195 saatin üzerinde çalışılması halinde işçinin mesai ücreti isteme hakkı mevcuttur.