Yıllar önce böyle uyardılar! Altın fiyatlarında korkutan tahmin geldi!

Dünyaca ünlü zenginler ve küresel yatırımcılar ekonomik belirsizlik sebebiyle tonlarca altın almaya başladı. Artan talep yüzünden altın ihtiyacı karşılanamıyor. Yatırımcı fiziksel altın almaya başladı. Ekonomistler altın fiyatlarındaki yükselişin artacağını belirtiyor. Altın fiyatları ne kadar oldu? Çin'deki koronavirüsüne ilişkin gelişmeler sonrası, altın güvenli liman olarak yükselişe devam ediyor. Dünkü kapanışta 304,60 liradan işlem gören gram altın güne aynı seviyede başladı. Peki, bugün gram, çeyrek, yarımi tam altın fiyatları ne kadar oldu? Türkiye'de çeyrek altın olarak ifade edilen altın cinsi 1.75 grama denk gelmektedir ve 22 ayardır.

Giriş Tarihi 13 Şubat 2020, 09:20 Güncelleme 13 Şubat 2020, 09:20
Yıllar önce böyle uyardılar! Altın fiyatlarında korkutan tahmin geldi!

İÇİNDEKİLER

Altın fiyatları ile ilgili gelişmeler vatandaşlar tarafından oldukça yakından takip ediliyor. Altın yatırımcıları çıkan haberleri yakından takip ediyor.
İstanbul Kapalıçarşı'da, dünkü kapanışta çeyrek altın 495,00 lira, Cumhuriyet altını 2.027,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise Cuma günkü kapanışa göre yüzde 0,73 yükselişle 304,60 liradan işlem görmüştü. Aracı kurum ve bankalar müşterilerine portföylerinde altın ağırlıklı olmasını istiyor. Özellikle sepet portföy yapan yatırımcılara altın payının yüzde 25-35 arasında çoğaltılması tavsiyesinde bulunuyor. Peki, bugün gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın fiyatları ne kadar oldu?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Fiziksel altın alımları arttı,

Özel yatırımcıların ellerindeki altın rezervi bankaların rezervlerini geçtiği düşünülüyor. Dünyaca ünlü bankalar altın mahzenlerini ilk kez bu yıl yeniden açtı. Uluslararası bankalar yeni altın mahzenleri açmaya başladı. Yatırımcıların fiziki altın alımları yerine altın saklama alanları ve kasaları açma oluşturmaya başladı.

Altın 2 bin dolar olacak demişti,

Ekonomist Jim Rogers yıllar önce altın fiyatının enflasyon güncellemesi ile birlikte 2 bin dolar olması gerektiğini söylemil ve o gün büyük eleştiri toplamıştı. Rogers 2010 yılında CNBC'e yaptığı açıklamada bankaların altın fonlarına olan talebin azalması ve fiziksel altın alımlarının artması ile altın fiyatlarının 2 bin dolar üzerinde seyir edeceğini ve bunun görünmek istemesede bir gerçek olduğunu ifade etmişti.

ALTIN FİYATLARI BUGÜN NE KADAR? 13 ŞUBAT GRAM VE ÇEYREK ALTIN KAÇ PARA?

Altın fiyatları bugün yükseliş ile yatırımcılarını sevindiriyor. 24 ayar gram altın fiyatı 304,37 TL seviyesinden işlem görüyor. Çeyrek altın alış fiyatı 486,73 TL iken çeyrek altın satış fiyatı 497,64 TL olarak uygulanıyor. İşte bugünün yarım, tam, bilezik, Reşat ve Cumhuriyet altın fiyatları…

22 Ayar Bilezik Gram Fiyatı: 277,58 TL

Yarım Altın Fiyatı: 995,29 TL

Tam Altın Fiyatı: 1.984,48 TL

Reşat Altını Fiyatı: 2.050,11 TL

Cumhuriyet Altını Fiyatı: 2.057,53 TL

ALTINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Uzman altın yorumları bugün yükseliş hedefi olan 310 TL seviyesinin görüleceği konusunda temkinli! Ons altında küresel bazda yaşanan hafif düzeltme, gram altında yeni rekorları önlüyor. Anlık ons altın fiyatı 1.569,92 dolardan işlem görürken, aşağıda 1.568 dolar direnci işlevini sürdürüyor.

Dolar kuru anlık 6,0347 seviyesinde işlem görerek yurtiçi altın fiyatlarını destekliyor. Dolar kurunda kısa vadede gerçekleşebilecek 6,04 – 6,06 – 6,12 TL hareketinin yaşanması halinde, gram altın fiyatı 310 TL üzerine çıkarak 310 – 319 TL bandına yerleşebilir.

Ons altında 1.575 – 1.580 dolar dirençlerinin hedefte olduğu bugün, düzeltme hareketi devam edebilir. 1.568 dolar direnci dışında 1.565 – 1.551 dolar seviyelerinin gün içi takip edileceği ons altında, Koronavirüs gelişmeleri yakından takip ediliyor.

ÇEYREK ALTIN KAÇ GRAM?

Türkiye'de çeyrek altın olarak ifade edilen altın cinsi 1.75 grama denk gelmektedir ve 22 ayardır. Cumhuriyet altınının dörtte biri olan çeyrek altında 1.6065 gram 24 ayar altın bulunmaktadır ki fiyatı bunun üzerinden hesaplanır, ardından işçilik ve kâr payı ile satılır. Bu kısım satın alınan yere göre değişebilir. Meskük (kalın altın) ve ziynet olmak üzere iki çeşidi vardır.

ALTIN

Altın, kimyada Au (Latince Aurum dan (ışıldayan-parlayan)) sembolü ile gösterilen yumuşak, parlak sarı renkte kimyasal bir element. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların ilkçağlardan beri ilgisini çekmiştir. Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır; bu nedenle kolayca dövülerek biçimlendirilebilir. Altın bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en kıymetli metallerden sayılmıştır.

ALTIN NASIL ÇIKARTILIR?

Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı yada şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır. Altını ayırmak için mineraller mekanik yada kimyasal işlemler uygulanır. Mekanik yöntemde, mineral öğütülerek ince toz haline getirilir, sonra su ve yağlı bir madde karışımında yıkanır. İkinci yöntemde, altın yataklarının işletme olanakları çok çeşitlidir. Minerali öğütme yada yıkama sırasında, malgamalama (cıvayla alaşım) işlemine başvurulabilir. Elde edilen malgama damıtılarak altın ayrılır. Ayrıca klor suyuyla (özellikle malgamaladan sonra) işleme olanağı verir (klorürleme). Günümüzde genellikle siyanürleme yöntemi uygulanır; metal, geniş havuzlarda potasyum siyanür yada sodyum siyanür içinde çözündürülüp, sonra bir başka metalle (çinko, alüminyum) işlenerek, altının çökelmesi sağlanır. Bazı karmaşık altın minarellerini işlemede kolay yükseltgenen metaller, gerek ayrımsal yükseltgeme yoluyla, gerek bazı asit yada buharların etkisiyle elenebilir. Altını arındırmak için, metal önce altın klorüre dönüştürülüp, bu bileşik elektrolizle ayrıştırılır; yabancı metaller çamur içinde toplaşır.