Çalışan anneye bakıcı parası! Ayda 1300 TL destek

Çalışan anneye kreş ve bakıcı yardımı nasıl alınır? Sorusu oldukça merak ediliyor. 2019 yılında çalışmakta olan kadınlara doğum öncesi ve sonrasında izin ve birtakım yardımlar yapılmaktadır. Sosyal Devlet anlayışıyla annenin bebekleriyle ilişkisini güçlendirebilmek için ona birtakım çalışma rahatlıkları sağlanmaktadır. Kadınların ekonomideki rolünün ve iş alanlarındaki yerinin artırılabilmesi için süt parası ve doğum yardımı gibi destekler de verilmektedir.

Giriş Tarihi 11 Kasım 2019, 09:26 Güncelleme 13 Kasım 2019, 09:15
Çalışan anneye bakıcı parası! Ayda 1300 TL destek

İÇİNDEKİLER

Çalışan anneye kreş ve bakıcı yardımı nasıl alınır? Sorusu oldukça merak ediliyor. Sigortalı çalışan annelere müjde. 0-24 aylık çocuklarını bakıcıyla büyüten annelere, her ay 1300 lira destek sağlanacak. Kayıtlar 13 Kasım'da başlıyor. Kaçırmayın. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK), Avrupa Birliği (AB) destekli "Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" hayata geçirilecek. A

3 yıl sürecek

Ankara, İstanbul ve İzmir'de uygulanacak projeyle, hem sigortalı çalışan annelere hem de belge sahibi olan çocuk bakıcısı kadınlara mali destek vereceklerini belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Çalışan anne desteği kapsamında aylık 1300 lira (200 Euro), engelli çocuğu olan annelere ise aylık 1625 lira (250 Euro) mali destek sağlanacak. Bu destek anneler üzerinden belgeli bakıcılara aktarılacak. Proje desteği 3 yıl devam edecek" dedi.

DETAYLAR BİR SONRAKİ SAYFADA

Başvuru 13 Kasım'da alınacak

Zehra Zümrüt Selçuk, şöyle devam etti: "Projemize; Ankara, İstanbul ve İzmir'de çocuğuyla birlikte ikamet eden, sigortalı işçi statüsünde tam zamanlı çalışan, 0-24 aylık çocuğu olan ve 0-36 ay çocuk bakımını kapsayan eğitim aldığını diplomayla veya İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu ya da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika ile ispatlayan bakıcı istihdam eden anneler başvurabilecek."

Başvurular internet üzerinden (www. sgkegitimlibakici.org) e-devlet şifresi ile yapılacak. Ön kayıt 13 Kasım Çarşamba saat 14.00'te alınmaya başlanacak, kesin kayıt ise 26 Kasım Salı günü alınacak."

Sigortalı ve eğitimli

Proje kapsamında ayrıca Ankara, İstanbul ve İzmir'de ikamet eden ve MEB onaylı 0-36 ay çocuk bakımı kursunu tamamlayan 6 bin kadına da tek seferlik yaklaşık 1300 lira (200 Euro) mali destek sağlanacağını da belirten Bakan Selçuk, "Bu destekle sigortalı ve eğitimli çocuk bakıcılığını teşvik etmeyi amaçlıyoruz" dedi. Selçuk, sloganı 'sigortalı çalış, sigortalı eğitimli bakıcı çalıştır' olan projede, faydalanıcılara verilecek mali yardımın toplamda 160 milyon lirayı bulacağını söyledi.

Çocuklar kreşe

Yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Avrupa Birliği işbirliğinde geçtiğimiz haftalarda da 0-60 (5 yaşına kadar) aylık çocuklarını kreş, anaokulu veya gündüz bakımevine gönderen sigortalı çalışan 10 bin 250 kadına, her ay 650 lira destek sağlanacağı açıklanmıştı. Bu destekten de kesin kayıt tarihi itibarıyla son bir yılda SGK'ya bildirilen kazancının aylık ortalaması, brüt asgari ücretin iki katını (2019 yılı için 5.116 TL)
aşmayan anneler faydalanıyor.

Bebek Bakıcı Parası Alma Şartları

Annelerin T.C. vatandaşı olması, ebeveyn ile bakıcının aynı ilde ikamet etmesi, bebeğin 0-2 yaş aralığında olması, annenin herhangi bir sigorta koluna bağlı olarak istihdam edilmesi, bakıcının 18 yaşından daha büyük olması ve bakıcının kadın olması, bakıcının en az ilköğretim mezunu olması gerekmektedir.

Bakıcı Parası Başvuruları Nereye Yapılır?

Bakıcı başvuruları SGK'ya yapılmaktadır. Bakıcı parasının alınabilmesi için, bebek bakıcısı çalıştıracak olan bireyin SGK şubelerine başvuru yapması ve mali desteğe ihtiyaç duyduklarına dair dilekçe teslim etmesi gerekmektedir. İşe giriş tarihiyle birlikte sigortalılık tarihi bilgileri eksiksiz olarak doldurulmalı ve aynı zamanda işverenlerin bildirgeyi en yakın SGK'ya teslim etmesi gerekiyor. Anne veya babanın bildirgeyi doldurmasına rağmen teslim etmemesi halinde, yargı kararıyla vekaletname verilmiş olan kişiler de belgeyi teslim edebilir. SGK şubesinin çok uzak bir bölgede olması halinde gerekli belgeler PTT veya özel kargo firmaları araçlığıyla da SGK'ya gönderilebiliyor. Kreş Yardımı Detayları 0-5 yaş çocuk sahibi çalışan annelere kreş yardımları yapılmaktadır. Kreş fiyatlarının aileye büyük bir yük olması durumunda devlet, maddi olanaksızlıklar yaşayan vatandaşlara maddi destek vermektedir. SGK personeli tarafından maaş denetlemesi yapılır, maddi olanaksızlık olduğu tespit edilmesi halinde aylık kreş yardımları hayata geçirilmektedir.

Kimler Kreş Eğitimi Görebiliyor?

Çocuğun sosyal bir çevre edinebilmesi ve iletişimlerini güçlendirebilmesi için kreş eğitimleri verilmektedir. 0-5 yaş dönemlerinde yalnızca ailesiyle vakit geçiren çocuklar genellikle çevrelerine daha korumacı olabilmektedir. Çocukların daha dışa dönük olabilmesi için de kreş eğitimleri büyük bir öneme sahiptir. Kreş ücretleri bu noktada ailenin ekonomik durumunu yorabilmektedir.

Kreş Yardımı Nedir?

Kreş yardımının alınabilmesi için anne veya babanın sigortalı olarak çalışıyor olması, annenin maaşının düşük seviyelerde olması ve bebeğe bakacak kimsenin olmaması da teşvik verilmesinde önemli bir etkendir. Yalnızca T.C. vatandaşları başvuru yapabilmekle birlikte 5 yaştan daha büyük çocuklar için ana okulu devlet desteğinin incelenmesi gerekmektedir. Kreş Yardımı Başvuru Detayları Çalışan anne için kreş yardımı başvuruları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na yapılmaktadır. Ödemeler devlet tarafından ödenmekte olduğunda işverenler ödeme ve vergilerden de muaf tutulmaktadır.