4/D'li taşeron işçi Ekim ayı ikramiye ödeme tarihi! Taşeron işçi 5 günlük ilave tediye ücreti kaç para?

4/D'li taşeron işçiler için beklenen ay geldi çattı. Bu bağlamda 4/D'li taşeron işçi için ikramiye ve 5 günlük ilave tediye ödemeleri merak ediliyor. 2019 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen ikramiye ödemelerini alan 4-D sürekli işçi statüsündeki işçiler için yeni bir müjde daha geldi. Buna göre diğer taksitler için bu ay içerisinde hesaplarına maaşları oranında 5 günlük ilave ikramiyelerin ödemeleri gerçekleştirilecek. İkramiye ödemesinden yüzde 15 sigorta primi ve yüzde 20 Gelir Vergisi kesintisi yapılıyor. Ayrıca Damga Vergisi kesintisi de yapılıyor. 4/D’li işçiler toplu sözleşmede yer alan 10 günlük ikramiyeyi bu yılın ocak ve temmuz aylarında aldılar. Peki taşeron işçi 5 günlük ilave tediye ücreti kaç para?

Giriş Tarihi 04 Ekim 2019, 11:51 Güncelleme 04 Ekim 2019, 12:09
4/D’li taşeron işçi Ekim ayı ikramiye ödeme tarihi! Taşeron işçi 5 günlük ilave tediye ücreti kaç para?

İÇİNDEKİLER

Taşerondan kadroya geçen 4/D sürekli işçi kadrosundaki işçiler için ikramiye ödemeleri ne zaman yapılacak. 5 günlük tediye ikramiye ödemeleri için Ekim ayındaki ödeme ne kadar gerçekleştirilecek. Bu arada kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek.

5 GÜNLÜK İKRAMİYE ÖDEMESİ DİĞER TAKSİTLERİ NE ZAMAN?

2019 yılı son ikramiye ödemeleri ise Aralık ayında (13 Aralık 2019) gerçekleştirilecek. İşçilerden yapılacak kesintiler ise şimdiden işçileri düşündürmeye başladı. Buna göre gelir vergisi kesintisi yüzde yirmi oranında yapılıyor. Damga vergisi yanı sıra diğer kesintilerde yüzde on beş oranında sigorta primi kesintisi gerçekleştiriliyor.

BELEDİYE ŞİRKETİNDEKİ TAŞERONA İKRAMİYE

İkramiye ödemesinden yüzde 15 sigorta primi ve yüzde 20 Gelir Vergisi kesintisi yapılıyor. Ayrıca Damga Vergisi kesintisi de yapılıyor. 4/D'li işçiler toplu sözleşmede yer alan 10 günlük ikramiyeyi bu yılın ocak ve temmuz aylarında aldılar. Belediye şirketlerine geçen işçilerin ayrıca ilave tediye ödemesi alma imkanları bulunmuyor.

EKİM AYINDA NE KADAR İKRAMİYE ÖDENECEK?

Brüt maaşlarını asgari ücret düzeyinde olan işçiler için 5 günlük ikramiye oranı 286 Tl olacak. Diğer yandan 4 Bin 500 Tl maaş alan işçiler için ise ikramiye tutarı 504 Tl olması bekleniyor. 4 D sürekli işçi kadrosunda çalışan işçilerin ikramiye ödemeleri maaşları oranında olacak. Daha sonra ise hesaplamaların yapılarak personellerin hesaplarına yatırılması bekleniyor. Diğer yandan geçtiğimiz aylarda işçilerin eğitimlerine devam eden öğrencileri için 100 Tl ile 140 Tl arasında bir ödeme gerçekleşti. Eğitim yardımlarının tamamlanmasının ardından ilave ikramiye taksit ödemesi gerçekleştirilecek.

İŞÇİLER ENFLASYON FARKI İSTİYOR

2019 yılına girildiğinde düşük maaş zammı alan işçiler maaşlara enflasyon farkının getirilmesini istiyor.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

4/D KADROSU NEDİR?

Taşeron düzenlemesi kapsamında 450 bin kişinin tamamının şartsız, yaş kriteri olmadan kapsama alındığını ifade eden Sarıeroğlu, "Mevcutta çalışan kardeşlerimizin içi rahat olsun. Biz en geniş nasıl yapabiliriz arayışı içinde olduk. Bu anlamda sadece emekli olanlar dışında çalışan 450 bin kişi için sınav olacak. Bu da düzenlemeyle alakalı koymamız gereken bir konuydu. Sonrasında, hepsini kadrolu işçi olarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4D Statüsü'nde istihdamlarını sağlayacağız." açıklamasında bulunmuştu.

Bakan Sarıeroğlu'nun yapmış olduğu açıklamalarda yer alan 4/D kadrosu, devlet kadrolarında çalışan işçi sınıfını nitelemektedir.

4D statüsünde yer alanlar, (A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.