KOBİ’lere tam destek

Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında firmalara yeni finansman destekleri gelirken, KOBİ’lerin KOSGEB’e yapacağı geri ödemelerin de süresi uzatıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ekim 2018 Güncelleme 18 Ekim 2018, 03:20
KOBİ’lere tam destek

İÇİNDEKİLER

Hükümet, kurdaki spekülatif hareketlerle başlayan fiyat artışları nedeniyle ateşi yükselen enflasyona karşı finansal piyasa düzenleyicileri, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve tüketicilerle el ele mücadele ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın öncülüğünde açıklanan 'Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'na destek çığ gibi büyüyor. Program kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da firmaların maliyetlerini düşürecek, yurt içi katma değerli üretimi destekleyecek önemli adımlar atacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu adımları şöyle sıraladı:
✖ İşletmelerin kullanacakları TL cinsinden kredilerine, yüzde 14'e kadar finansman desteği sağlanacak.
İhracat yapacak olan KOBİ'lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli Libor oranında yeni bir destek verilecek. Bu sayede, yaklaşık 3 milyar liralık bir finansmana erişim sağlanması planlanıyor.
✖ Geri ödemeli destek alan işletmelerin KOSGEB'e olan borcu, 30 Haziran'a kadar ertelenmişti. Bu süre 3 ay daha uzatıldı. Yani işletmelerin KOSGEB'e olan borçlarına toplamda 1 yıllık erteleme sağlanmış oldu.
✖ KOSGEB tarafından destek kararı alınan 3 farklı programla toplamda 1 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımına, yüzde 25'e kadar ilave destek sağlanacak.
✖ Cari açık verilen orta yüksek ve yüksek teknoloji ürün gruplarına yönelik yeni ve bütüncül bir Yerlileştirme Programı ilan edilecek. Ar-Ge ve Ür-Ge desteklerinde öncelik, bu ürün gruplarına yönelik olacak.
✖ Ayrıca Stratejik Ürün ve Teknoyatırım Destek Programları kapsamında, cari açığa neden olan ürün ve ürün gruplarının yerlileştirilmesi için 1 milyar lirayı aşan yatırım desteği başlatıldı. İkinci çağrı için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Yerlileştirme programı kapsamındaki ikinci çağrıda en az 1.5 milyar liralık yeni yatırıma destek verilecek.
✖ TSE ile Türk Patent ve Marka Kurumu da bu mücadeleye dahil edildi. Belgelendirme ücretleri, tasarım, marka ve patent tescil hizmetleri için ilan edilen yüzde 25 indirim, 2019 sonuna kadar devam edecek.