İşbirliği projelerine 500 milyon TL destek

Sanayide işbirliği projeleri TÜBİTAK tarafından desteklenecek. Yüksek teknolojili, katma değerli ürünlerin geliştirilmesi için 500 milyon liralık destek sağlanacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2018 Güncelleme 20 Eylül 2018, 02:56
İşbirliği projelerine 500 milyon TL destek

İÇİNDEKİLER

TÜBİTAK, sanayide işbirliği projelerine büyük destek verecek. İhracatta yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılmasına yönelik geliştirilen Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) 1. faz çağrısına çıkan TÜBİTAK, 2 aşamalı çağrı kapsamında 500 milyon liralık destek kullandıracak. Yüksek katma değerli ürün veya ürün grubu geliştirilmesini sağlayacak SAYEM, 2 fazdan oluşacak. SAYEM'in birinci faz çağrısına konu olan birinci aşamada özel sektör öncülüğünde, üniversite ve kamu işbirliğiyle ihtisaslaşmış Ar-Ge ve yenilik konsorsiyumu oluşturulacak. Bu konsorsiyum aracılığıyla yüksek teknolojili ürün veya ürün grubu geliştirmeye yönelik yol haritası hazırlanacak. İkinci fazda ise bu yol haritası çerçevesinde oluşturulacak projeler için Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı'nda (TEYDEB) açılacak tüm çağrılara başvurulabileceği gibi, Stratejik Ürün Ar-Ge Projeleri Destekleme çağrılarına da başvuru yapılabilecek.
ÜST SINIR 150 BİN TL
Yenilik ağının oluşturulması, yenilik ağının iş planı ve görev paylaşımının belirlenmesi, yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesi için izlenecek yol haritasının belirlenmesi çerçevesinde çıkılan 2018 yılı SAYEM 1. faz çağrısının bütçesi 2 milyon lira olacak. Proje bütçesi üst sınırının 150 bin lira olarak belirlendiği çağrıda, proje süresi üst sınırı 9 ay olacak. Çağrı kapsamında personel, seyahat, danışmanlık ve hizmet alımları, alet, teçhizat, yazılım, yayın alımları, toplantı tanıtım organizasyon giderleri desteklenecek. Ayrıca genel giderlerin yüzde 10'u düzeyinde destek verilecek. KOBİ ve büyük ölçekli kuruluş ayrımı yapılmaksızın destek oranı yüzde 100 olacak. Harcama sonrası desteklemenin yapılacağı çağrı kapsamında teminat alınarak yüzde 25 ön ödemeli destekleme yapılabilecek.
31 ARALIK'A KADAR BAŞVURU
31 Ağustos'ta açılan çağrı kapsamında proje öneri başvuru tarihleri 1 Kasım'da başlayıp, 31 Aralık'ta sona erecek. Ön kayıt son başvuru tarihi 30 Kasım, eksik belge tamamlama tarihi 14 Aralık olacak. Çağrı kapsamında öngörülen destek başlangıç tarihi 1 Mart 2019.
KİMLER KATILACAK?
SAYEM konsorsiyumunda yer alan üyelerin pazar payını etkilecek büyüklükte firmalar, ilgili yan sanayi temsil gücü olan KOBİ'ler, yenilikçi startup/teknogirişimler, potansiyel müşteri temsilcileri ile üniversiteler konsorsiyumu olması bekleniyor.