Doları fırsat bilip harekete geçtiler! Türkiye'ye baskı başladı

Türkiye'ye karşı başlatılan ekonomik savaş sonrası döviz kurlarında yaşanan ani yükselişle beraber Merkez Bankası'na yüksek faiz artışı yapması için baskı yapılıyor.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 07 Eylül 2018, 18:26
Doları fırsat bilip harekete geçtiler! Türkiye’ye baskı başladı

İÇİNDEKİLER

ABD tarafından papaz Brunson bahanesiyle Türkiye'ye karşı başlatılan ekonomik savaş sonrası hızla yükselen dolar kurlarına karşı hem hükümet hem de Merkez Bankası ilk günden itibaren gerekli adımları atıyor. Başkan Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan seferberlikle Türkiye'deki bir çok kurum ve vatandaşlar dolarlarını bozarak sürece destek verdi.

Doları bir silah olarak kullanan ABD'ye karşı direnen Türkiye'ye şimdi de yüksek faiz baskısı yapılıyor.

Haftabaşı doların yeniden 6,73 seviyelerine kadar çıkması sonrası Merkez Bankası'nın son gelişmeler dikkate alınarak Eylül Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruşun yeniden şekillendirileceğini duyurması uzmanlar tarafından faiz artışı sinyali olarak yorumlandı.

YÜKSEK FAİZ BASKISI YAPILIYOR
Merkez Bankası'nın faiz artış sinyali vermesiyle beraber Türkiye'yi yüksek faize mahkum etmeye çalışan faiz lobisi hemen harekete geçerek MB'ye yüksek faiz baskısı yapmaya başladı.

Merkez'in atacağı kademeli faiz adımlarının daha kötü sonuçlar doğuracağı algısı oluşturmaya çalışan Fitch, Commerzbank ve JP Morgan gibi kuruluşlar Merkez Bankası'nın 500 Baz Puan faiz arttırma gitmesi gerektiği baskısını yapmaya başladı.

FİTCH'İN PEŞİNE TAKILDILAR
Merkez bankası'nın faiz sinyali vermesiyle beraber düşüş seyrine giren dolar kurunu görmezden gelen bazı Türk ekonomistler de Fitch'in peşinde takılarak benzer yüksek faiz açıklamaları yapması dikkat çekti.

ARJANTİN FAİZ ARTIRDI, SONUÇ NE OLDU
Global finans çevreleri Arjantin hükümetini faiz artışı için zorlarken yıl başından bu yana 30 puanın üzerinde faiz artışı yapan ülke ne enflasyonu dizginleyebildi ne de para birimindeki değer kaybını. Peso 1 yılda yüzde 110 değer kaybetti.