Bedelliye iş garantisi

Bedelli askerlik süresince işveren genci işten çıkartamayacak. 28 günlük eğitim, izin süresinden de düşürülmeyecek, istenirse sonradan borçlanma yapılabilecek. Kredi çekenler 17-19 bin lira arasında geri ödeme yapacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Temmuz 2018 Güncelleme 20 Temmuz 2018, 04:03
Bedelliye iş garantisi

İÇİNDEKİLER



Gençlerin
heyecanla beklediği bedelli askerlikle ilgili detaylar belli oldu, düzenleme için de düğmeye basıldı. Düzenlemenin Meclis maratonu pazartesi günü başlayacak. Yasalaşıp Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından da başvuru süreci başlayacak. İşte bedelli askerlik ile ilgili soruların yanıtları:


KİMLER YARARLANACAK?
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamayıp, 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğan bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler yararlanacak.


NASIL YARARLANILACAK?
Yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurulacak. Başvurularda 15 bin lira veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar yabancı ülke parasının bir defada ödenmesi gerekecek.


İŞTEN AYRILMAK GEREKİYOR MU?
Hem kamu hem de özel sektör çalışanları 28 gün ücretsiz izinli sayılacak. İş akitleri feshedilmeyecek. Hiçbir işveren çalışanını işten çıkartamayacak. Gençler 28 günün ardından işlerine geri dönebilecek. Bu sürenin sigortası yatırılmayacak. İleride isteyenler borçlanma yaparak bu süreyi sigorta süresine ekletebilecek.


YILLIK İZİNDEN DÜŞÜLECEK Mİ?
Hayır. 28 günlük süre ücretsiz izin olacak. Bu süre yıllık izin süresinden düşmeyecek.


28 GÜNLÜK EĞİTİM NASIL OLACAK?
AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, bu bedelli askerliğin öncekilerden farkının 28 gün askerlik eğitimi alacak olmaları olduğunu belirterek, "28 günlük eğitim sürecinde; askeriye, toplumsal hayat, Türkiye'nin jeopolitiği, tarihi ve geleceği konusunda yetkin hocalar dersler verecek" dedi.



​HANGİ ŞEHRE GİDİLECEK?
Bedelliden yararlananların 28 günlük askerliklerini hangi ilde yapacaklarına Milli Savunma Bakanlığı karar verecek.


KREDİ ÇEKERSEM NE KADAR GERİ ÖDERİM?
Piyasada kredi faizlerinin oranları yüzde 1.67 ile 2.08 arasında değişiyor. 1 yıl vadeli kredi alanlar yaklaşık olarak 17 bin lira ile 17 bin 700 lira arasında bir rakam ödeyecek. 24 ay vadeli yüzde 1.67 faizli kredinin geri ödemesi 19 bin 42 lirayı bulacak. Bankaların bedelliye özel kredi kampanyaları düzenlemesi bekleniyor.



15 bin lirayı toplama telaşına düşen bazı gençler ellerindekileri satışa çıkarmaya başladı. Bilgisayardan motosiklete, arabaya kadar türlü ilanlar veriliyor. Gülümseten ilanlar da var.



SOSYAL MEDYADA CAPSLER PATLADI

Askerliği nasıl yaptın? EFT ile...
Ben askerliği Eğirdir'de komando olarak yaptım. Ben de elde uzaktan kumandayla yaptım. Uzun dönem mi yaptın? Evet abi, yarım saat sıra bekledim.
Beni davulla zurnayla uğurladılar askere. Beni de bavulla euroyla uğurladılar.


Şafak kaç hafız? Valla daha bi 4 bin var.
Eee şimdi bedelli askerlik yapanlara ne diyecekler milyon'er' mi?
Bedelli askerliğin ilk taksidini internetten bankaya havale yaparken parmağını inciten vatandaşa 'gazi' unvanı verildi!


10 bin versem, kalanını askerlik yapsam olur mu?
12 ay askerlik: Mehmetçik, 6 ay askerlik: Mehmet, 1 ay bedelli: Mehmet Bey, Vicdani red: Memoş


Bedelli askerlik kredi kartı ile ödenebiliyormuş. Ekstresinde ne yazacak? Vatan borcu mu?...
Bedelli askerler için TSK yemin töreni yapılacak yer arıyormuş. Çırağan, Rixos, Hilton...


Bedelli askerlik ile bıçak gibi kesilen doktora başvuruları TÜBİTAK ve YÖK'te paniğe yol açtı.