Akdeniz’e ikinci gemi

Norveç’ten Türkiye’ye gelen Deepsea Metro-2’de incelemelerde bulunan Enerji Bakanı Berat Albayrak, ilk sondaj gemisinin önümüzdeki aylarda Akdeniz’e ineceğini söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ocak 2018 Güncelleme 02 Ocak 2018, 02:09
Akdeniz’e ikinci gemi

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Akdeniz'e iniyor. Norveç'in güney kıyısında bulunan Hoylandsbygda Limanı'ndan yola çıkarak Kocaeli Dilovası'ndaki limana yanaşan Deepsea Metro-2'yi ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "İnşallah gemimiz iskeleye yanaşmasıyla birlikte hızlı bir hazırlık sürecinden sonra önümüzdeki aylarda Akdeniz'deki ilk sondajını gerçekleştirmek için yola çıkacak. En kısa sürede çalışmaları tamamlayıp Akdeniz'de bulunmaları için istişarelerimizi yaptık" dedi.


ADI DEĞİŞECEK
Sondaj gemisinin adının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından değiştirileceği, daha sonra Türk bayrağıyla Akdeniz'e gideceği öğrenildi. Gemide incelemelerde bulunan Albayrak, 2017'nin enerji için tarihi bir yıl olduğunu belirtti. Bakan Albayrak, 2017'de yenilenebilir enerji olarak güneş ve rüzgar alanında tarihi rekorların gerçekleştiğini, devreye alınan yenilenebilir enerji santralleri bakımından önemli bir yıl olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin doğalgaz, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), yüzer LNG gemisi (FSRU) alanlarında önemli bir yılı geride bıraktığına işaret eden Albayrak, "Bir önceki yıl ilkini hayata geçirdiğimiz FSRU projemizin ikincisini, BOTAŞ vesilesiyle Hatay Dörtyol'a getirdik. Onun da testleri başladı. Dolayısıyla Türkiye'nin LNG kapasitesini 34 milyon metreküpten 118 milyon metreküpe arttırdığımız iki yılda tarihi rekorlar kırdık" dedi.


TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYACAĞIZ
Madenci lik alanında da bir milyon metre derinliğinde sondaj seviyesinin yakalandığını, en yüksek rakamların üç katına çıkmayı başardıklarını belirten Albayrak, şöyle konuştu: "Yaklaşık 100 bin kişilik bir aile olarak gecegündüz demeden, çok yoğun bir mesaiyle tarihi başarılara imza attığımız bir yıl oldu. Türkiye tarihi günlerden geçiyor. Özellikle 15 Temmuz sonrası Türkiye'nin birlik ve beraberlik içinde yakaladığı ruhu, bir araya geldiğinde ne kadar büyük zaferlere imza atacağının, irade noktasında önemli adımların atıldığı günlerden geçiyoruz. Bu günlerde 15 Temmuz ruhuna ihanet etmek isteyen, ülkemizin birlik ve beraberlik içerisinde olmasını engellemeye çalışan içerideki ve dışarıdaki kesimlerin müdahalelerine de şahit oluyoruz. Bunun zedelenmemesi, buna ihanet edilmemesi için çok çalışacağız. Taş üstüne taş koyacağız ve inşallah ülkemize daha fazla hizmet edeceğiz."


Enerji Bakanı Berat Albayrak, TEİAŞ indirici trafo merkezini de ziyaret etti. Trafoların çalışma sistemi hakkında bilgi alan Albayrak, daha sonra yapılan bir test çalışmasına katılarak, yetkililerin bilgilerini dinledi. Bakan Albayrak ziyaret sonrası, çalışan işçilerle fotoğraf çektirdi.