Türkiye doğalgaz merkezi olacak

Enerji Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz satış piyasasının 1 Nisan 2018’de devreye alınacağını açıkladı. Piyasanın yazılımları Enerji Piyasaları İşletmesi bünyesinde hazırlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2017 Güncelleme 26 Kasım 2017, 01:44
Türkiye doğalgaz merkezi olacak

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olma hedefi kapsamında spot doğalgaz alım satımının yapılacağı piyasa için geri sayım başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz satış piyasasının 1 Nisan 2018'de devreye alınacağını açıkladı. Bakan Albayrak, piyasanın yazılımlarının Enerji Piyasaları İşletmesi A.Ş bünyesinde geliştirildiğini söyledi.

EPİAŞ YETKİ ALACAK
Türkiye ve yakın bölgesindeki ülkelerin doğalgazı bu yeni piyasada fiyatlandırılacak. Doğalgaz ticareti yapmak isteyen işletmeler oluşturulacak elektronik platform üzerinden alış-satış teklifi verebilecek. Bu platformda eşleyen teklifler kesinleştikten sonra BOTAŞ Elektronik Bülten Tablosu'na iletilerek sisteme girilecek. Bu sistemle doğalgaz ve elektrik piyasaları arasında oluşan eşitsizlik de önlenmiş olacak. Ortaya çıkacak dengesizlikler konusunda uzlaşma işlemini de EPİAŞ yürütecek. Enerji Bakanı Albayrak, yönetmeliğin 23 Eylül'de yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bakan Albayrak, "Doğal gazda talep yönetimi mekanizmaları hayata geçirilerek kesintili veya kademeli araçların geliştirilmesi sağlanacak. Piyasa izleme mekanizmaları ile desteklenen düzenleme, denetim faaliyetleri zamanında, tüm paydaşlar ile veri paylaşımı kapsamında ve fiyat oluşumunda şeffaf piyasa vurgusuna dayalı olarak devam edecektir" dedi.

31 MİLYARLIK HACİM
Bakan Albayrak, EPİAŞ bünyesinde karbon piyasasının kurulmasına yönelik hazırlıkların da yapılacağını açıkladı. Ekim ayı itibariyle şirketin kayıtlı toplam 989 piyasa katılımcısı bulunduğunu belirten Albayrak, "Bu yılın üçüncü çeyrek sonu itibariyle fiziksel elektrik ticaretinin yüzde 30'u Şirketin bünyesindeki toptan elektrik ticaretinin yapıldığı iki spot piyasada gerçekleşti. Bu dönemde spot piyasalar ticaret hacmi 31.2 milyar liraya ulaştı" değerlendirmesini yaptı. Bölgesel enerji ticaret merkezi olma noktasındaki çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bakan Albayrak, "EPİAŞ işlettiği tüm piyasalar için uluslararası standartlara uygun teknolojik alt yapısını sürekli geliştiriyor. Ar-Ge merkezi olma sıfatıyla teknolojik altyapısını güçlendiriyor" dedi.


Hazal ATEŞ