İnatçı ‘3 maymun’un Türkiye oyunu

Büyüme performansıyla dünyaya parmak ısırtan Türkiye’de yatırımlar hızla artıyor, ihracatta ve turizmde muazzam yükselişler yaşanıyor. Kredi derecelendirme kuruluşları ise inatla bu tabloyu görmezden geliyor.

Giriş Tarihi 08 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 08 Kasım 2017, 09:07
İnatçı ‘3 maymun’un Türkiye oyunu

İÇİNDEKİLER

Türk ekonomisi tüm dünyaya parmak ısırtan bir performans gösterirken kredi derecelendirme kuruluşları üç maymunu oynayarak inatla Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altında tutmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan hain darbe girişimi başka bir ülkede yaşansaydı ekonominin toparlanması yıllar alırdı. Ancak Türk ekonomisi 2016'yı yüzde 2.9 büyümeyle tamamladı. Türk ekonomisi 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5.2, ikinci çeyreğinde ise yüzde 5.1'lik büyüme oranlarını yakaladı. Türkiye bu performansıyla G20 ülkeleri arasında Çin ve Hindistan'la beraber en hızlı büyüyen 3 ülkeden birisi oldu.

YATIRIMLARDAN BÜYÜK KATKI
Söz konusu büyüme rakamının yüksek oluşunun yanında niteliği de Türkiye'nin geleceği için olumlu bir tablo ortaya koydu. İkinci çeyrekte yatırımlar büyümeye 2.9 puanlık katkıda bulunurken, net ihracatın katkısı 1.7 puan oldu. Diğer bir deyişle yakalanan bu başarı geçici sıcak parayla değil kalıcı yatırımlar ve reformlarla gerçekleşti. Son gelen büyüme rakamlarının ışığında birçok uluslararası banka ve kuruluş Türkiye büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizyona gitti. IMF 2017 geneli için Türkiye büyüme tahminini yüzde 2.5'ten 5.1'e yükseltti. BBVA ise yıl geneli için tahminini yüzde 5'ten 6'ya çıkarttı. ABD'li finans devi Goldman Sachs da üçüncü çeyrekte Türk ekonomisinin yüzde 7 büyümesini beklediğini açıkladı.

NEDENSE SUS PUS OLDULAR
Tüm dünyada adeta bir 'Türkiye fırtınası' eserken kredi derecelendirme kuruluşları Fitch, Moody's ve Standard & Poor's(S&P) ise bu fırtınayı görmezden geliyor. S&P geçen hafta yaptığı açıklamayla Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında tutarken görünümünü de 'negatifte' tuttu. S&P'nin özellikle görünümde düzeltmeye gitmemesi uzmanlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. S&P son olarak hızını alamayarak Türkiye'yi jeopolitik ve siyasi krizlerle boğuşan Arjantin, Pakistan, Mısır ve Katar gibi ülkelerle beraber 'kırılgan beşli' arasında gösterdi. Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin birer kademe altında tutan Fitch ve Moody's ise henüz yeni bir değerlendirmeye gitmedi. Sadece büyüme değil yatırım miktarı, ihracat ve turizm gibi önemli alanlarda da güçlü bir gelişme kaydeden Türkiye'nin bu başarısının ne kadar süre bu kuruluşlar tarafından görmezden gelineceği merak konusu oldu.

İŞİNE GELİNCE HEMEN KARAR ALABİLİYOR
Bazı çevreler kredi derecelendirme kuruluşlarını savunmak maksadıyla not ve görünüm değişimlerinin uzun değerlendirmeler sonucunda yapıldığını belirtse de hain darbe girişiminin ardından alınan kararlar bu görüşün yanlışlığını ortaya koyuyor. S&P 20 Temmuz'da yani hain girişimden yalnız 5 gün sonra 'artan riskler' sebebiyle Türkiye'nin kredi notunu düşürmüştü. Alelacele alınan bu karar büyük tepki toplamıştı.

BORSA ISTANBUL'A ADETA HÜCUM ETTİLER
Türk ekonomisi parmak ısırtırken Borsa İstanbul da 2017 genelinde dünyanın en çok kazandıran borsalarından biri olmaya devam ediyor. Önceki gün 115 bin puanı aşarak yeni tarihi zirvesini gören BIST 100 endeksi yıl genelinde yüzde 46 yükseldi. Bu artışta yabancı yatırımcıların yoğun ilgisi etkili oldu. Borsa İstanbul verilerine göre borsada yabancı yatırımcıların yıl başından bu yana net alımları 1 milyar 779 milyon dolara ulaştı. seviyesinde bulunuyor. Bu yılın 7 ayında net alım yapan yabancı yatırımcılar, 3 ayda ise satış tarafında yer aldı.

TAHVİLLERE YOĞUN İLGİ
Yabancı yatırımcılar geçen yılın tamamında darbe girişimine rağmen 614 milyon dolarlık net alım gerçekleştirirken bu sene güçlü alımlarla BIST 100 endeksinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasında fazlasıyla etkili oldu. BIST 100 endeksi, 2016 yılını 78.139 puandan tamamlamıştı. 2017 genelinde yabancı yatırımcıların net Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı ise 10 milyar doları aştı.

İHRACATTA REKOR KIRILDI
Kredi derecelendirme kuruluşlarının görmezden geldiği bir başka başarı hikayesi ise ihracat tarafında gerçekleşiyor. Bir hafta önce Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı verilere göre ihracat, ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,6 artarak 13.5 milyar dolar oldu.İhracat ocak-ekim döneminde ge yüzde

11 artışla128.7 milyar dolara, son 12 aylık dönemde ise bir önceki yıla göre yüzde 10,7 yükselişle 154.2 milyar dolara ulaştı. Başbakan Binali Yıldırım konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İhracatımız bu yılın ekim ayında 13,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu, bütün zamanların ekim ayı itibarıyla en yüksek rakamıdır" dedi.

PROJELERE TAM GAZ DEVAM
Geçen yıl Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi mega projeleri açan hükümet son olarak Azerbaycan ve Gürcistan'la bölgenin kaderini değiştirecek Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı'nın açılışını gerçekleştirdi. İstanbul Yeni Havalimanı'nın yüzde 70'i tamamlandı. İhalesi yapılan Çanakkale Köprüsü'nün ise kısa sürede yapımına başlanıyor.

OPERASYONA RAĞMEN TURİST AKINI
Avrupa ve ABD basınında sık sık Türkiye'nin güvenli bir ülke olmadığına yönelik haberler yapılıyor. Tüm bu algı operasyonlarına rağmen Türk turizmi hızlı bir toparlanma yaşadı. Turizm Bakanlığı verilerine göre ocak-eylül döneminde Türkiye'ye gelen yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.7 artışla 26.06 milyon oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş "Sadece eylül ayında 4 milyon yeni turist gelmiştir. Eylül rakamımız bir önceki yılın eylüle göre yüzde 40 daha yüksektir" bilgisini verdi.