Doğu Karadeniz’de 400 bitki gelir kapısı olacak

Doğu Karadeniz’de 400 bitki gelir kapısı olacak DOKAP, bölgedeki 3 bin 600’ü aşkın endemik bitki içerisinde ekonomik yönü olan 400 tıbbi ve aromatik bitkinin üretilmesi ve ticaretinin yapılmasını destekleme kararı aldı.

Giriş Tarihi 29 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 29 Eylül 2017, 14:11
Doğu Karadeniz’de 400 bitki gelir kapısı olacak

İÇİNDEKİLER

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP), Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tespit edilen 3 bin 600 endemik bitki arasında ekonomik ve gelir getirici öneme sahip 400 bitkinin yetiştirilmesini teşvik etme kararı aldı.

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, 'Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması, Ticari Kullanımının Araştırılması ve Üreticilerin Eğitimi Projesi' kapsamında Ordu, Trabzon ve Rize illerinde üreticilere yönelik düzenlenen eğitimin sertifika töreninde bir açıklama yaptı.

Yüce, DOKAP Bölgesi illerinde her ilde tıbbi ve aromatik ekonomik öneme sahip 50 bitki türünün listelerin hazırlandığını, bölge genelinde bulunan 3 bin 600 'ü aşkın endemik bitkiden toplam 400 adedinin ekonomik ve gelir getirici öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Yüce, "Bu bitkilerden 284 adet ballı bitkiler listesinde bulunuyor. Şu an her il için rehber kitaplar hazırlanmaktadır. İllerde envanter çalışması yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler halk arasında kullanıldığı gibi ticareti de yapılıyor. Ayrıca bu bitkilerin bilimsel bakımdan tıbbi veya ekonomik değerinin olması, il içerisinde üretilebilecek olması şartları dikkate alınarak her ilde bir bayrak tür tespit edilmiştir" dedi.