Rekor rüzgarı

Rüzgar YEKA ihalesi, devlerin kıyasıya yarışına sahne oldu. 30 tur süren ve kilovatsaat başına 3.48 dolar/cent ile dünya rekoru kırılan ihaleyi, Siemens-Türkerler-Kalyon ortaklığı kazandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ağustos 2017 Güncelleme 04 Ağustos 2017, 02:03
Rekor rüzgarı

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın rüzgarda düzenlediği Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi, 30 turluk kıyasıya süren rekabetin ardından rekor teklifle sonuçlandı. Dünyanın rüzgar sektörünün en büyük 10 oyuncusundan 8'inin yerli ortaklarla konsorsiyum kurarak teklif verdiği yarışmayı; Alman teknoloji devi Siemens, Türk ortakları Türkerler ve Kalyon grupları ile kazandı. İhalede teklif edilen kilovatsaat başına 3.48 dolar/ cent ise dünyanın bu alandaki en düşük rakamı olarak rekor getirdi. Proje için 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapılacak.

ALBAYRAK: TARİHİ BİR MİLAT
Yaklaşık 2 saat süren ihalede açık eksiltme, Siemens-Türkerler-Kalyon ortaklığı ile Ming Yang-İlk İnşaat konsorsiyumu arasında devam etti. İhalenin 29'uncu turunda Siemens-Türkerler- Kalyon ortaklığı fiyatı 3.49 dolar/ cente düşürürken, 30'uncu turda Ming Yang-İlk İnşaat ortaklığı ihaleden çekildi. Siemens- Türkerler-Kalyon ortaklığı fiyatı, son kez kwh başına 3.48 dolar cente indirdi. İhale sonrası açıklama yapan Enerji Bakanı Berat Albayrak, ihalenin tarihi bir rekorla sonuçlandığını ifade ederek, "Dünya ve Türkiye enerji piyasaları için tarihi bir milada tanıklık edildi. Bu süreci daha ileriye taşıyacağız. Türkiye, ne kadar önemli bir ülke olduğunu dünyaya bir kez daha haykırdı" dedi. "Tüm Türkiye, 80 milyon olarak gurur duyacağımız bu resimde, en büyük katkı payı, 15 yıllık iktidarı ve liderliği içerisinde, Türkiye'yi bu noktaya taşıyan Cumhurbaşkanımız'ındır" diyen Albayrak, inşallah 2019 başına kadar yerli üretim rüzgar türbinlerinin sisteme dahil edileceğini kaydetti.


İhaleye Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumu adına Kazım Türker, Murtaza Ata, Hakan Yıldırım katıldı.

ALMANYA İLİŞKİLERİNE KATKI YAPACAK
Bakan Albayrak, yarışmayı Siemens'in kazanmasının bölge ve dünyaya önemli bir mesaj olduğunu belirterek, "Bu sonucun Türkiye-Almanya ilişkilerine önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Türkiye, bölgenin ve dünyanın en güvenilir yatırım yapılabilir ülkelerin başında geldiğini ortaya koydu" dedi.

1.5 MİLYON HANEYE ELEKTRİK
Kazanan firma, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Yerli RES'lerin işletmeye girmesiyle birlikte her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek ve 1.5 milyondan fazla evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Fabrika ile RES'lerin kurulumu ve işletilmesi, AR-GE faaliyetleri ile birlikte rüzgar YEKA'sı yaklaşık 3 bin 750 kişilik bir istihdam sağlayacak. Türbinler, 5 bölgede kurulacak.

TÜRKİYE'YE OLAN GÜVENİ GÖRDÜK
Türkerler Holding Başkanı Kazım Türker, aşırı yabancı katılımı ile Türkiye'ye olan güveni gördüklerini söyleyerek, "Çıkan sonuç ülkemiz açısından başarılıydı. Siemens de elini taşın altına koydu, fedakarlık yaptı" dedi. Kalyon Enerji Başkanı Murtaza Ata ise Türkiye'nin dışa bağımlılığını iyileştirecek stratejik bir ihale olduğunu belirterek, Türk firmaları tarafından teknoloji üretilecek olmasının önemine dikkat çekti. Siemens Türkiye Yenilenebilir Enerji Birim Başkanı Hakan Yıldırım da 160 senedir Türkiye'de olduklarını belirterek, "Yerlileşebildiğimiz kadar yerlileşeceğiz. YEKA sınırının (yüzde 65) da üzerine çıkacağız. Elektrik birim maliyetini daha da düşürmek için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Barış ŞİMŞEK