Türkiye yaptı, ülkeler sıraya girdi

Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, ürettikleri insansız hava araçlarına (İHA) 5 ülkeden talep olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 09 Mayıs 2017, 00:00 Güncelleme 09 Mayıs 2017, 18:05
Türkiye yaptı, ülkeler sıraya girdi

İÇİNDEKİLER

Selçuk Bayraktar, 'İHA'ları ancak devlet kontrolünde ihraç edebiliyoruz. Mini insansız hava aracımız Bayraktar, Türkiye'nin yurt dışına ilk ihraç ettiği insansız hava aracı sistemi. İnşallah taktik boyutta olan büyük İHA'mızın da yakın zamanda ihracatı gerçekleşecek.' dedi.

Selçuk Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk havacılık sektöründeki İHA'ların, sahip olduğu akıllı otonomi kabiliyetleri ve otomatik uçuş kontrol sistemleri ile dünyanın en gelişmiş ve modern İHA'ları olduğunu söyledi.

Bayraktar, "Özellikle savunma sanayisinde 2000'li yıllardan itibaren yapılan ciddi bir millilik vurgusu ve konulan irade ile birlikte İHA'larda, tasarım manasında dışa bağımlılıktan kurtulduk. Alt sistemler bazında, çok detay bileşenler bazında yurt dışından bağımlı olduğumuz bazı komponentler, bileşenler var." diye konuştu.

Türkiye'nin, savunma sanayisindeki birçok ürününü yapar hale geldiğini belirten Bayraktar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terörle mücadelede dünyada aktif olarak İHA'ları en çok kullanan ordulardan biri olduğunu, gerek kara kuvvetleri gerekse hava kuvvetlerinin İHA'ları başarılı bir şekilde hem yurt içi hem de yurt dışı operasyonlarda kullandığını anlattı.

"BİZ KONUŞURKEN (İHA) ONLARCASI HAVADA SINIRLARIMIZI VE ÜLKEMİZİ KORUYOR"
Selçuk Bayraktar, "İnsansız hava aracımız olan Bayraktar, bugün itibarıyla 15 bin saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Bunların kimisi iç güvenlikte kimisi de dış güvenlik görevlerinde kullanıldı. Biz konuşurken şu an onlarcası havada sınırlarımızı ve ülkemizi korumaya devam ediyor." dedi.
İHA'ların dışarı satılması ile ilgili şu anda 5 ülkeden talep olduğunu belirten Bayraktar, "Biz İHA'ları ancak devlet kontrolünde ihraç edebiliyoruz. Mini insansız hava aracımız Bayraktar, Türkiye'nin yurt dışına ilk ihraç ettiği insansız hava aracı sistemi. İnşallah taktik boyutta olan büyük İHA'mızın da yakın zamanda ihracatı gerçekleşecek." diye konuştu.

"DÜNYADA SINIFININ EN İYİ İHA'SINI YAPIYORUZ"
Baykar Makina Teknik Müdürü Bayraktar, 2000 yılı itibarıyla Türkiye'de Ar-Ge bakımından ciddi bir farkındalık oluştuğunu ifade etti.

Türkiye'nin, dünyada İHA'sını tasarlayıp milli akıllı mühimmatını özgün bir şekilde yapabilen 6 ülkeden biri olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu anda savunma sanayisinin Ar-Ge alanına verilen teşvikin diğer sanayi alanlarına kıyasla daha fazla olduğunu söyledi.

Şu anda bütün tasarımları Baykar'a ait olmak üzere dünyada sınıfının en iyi İHA'sını yaptıklarını belirten Bayraktar, "Bu bir yarış. İHA'ların sürekli yenisi, iyisi çıkıyor. Bu yarıştan kopmamak için Baykar olarak bu alana odakladık. Odağımızı sadece bu alana sabitleştirerek en iyisini yapmaya devam etmek istiyoruz." şeklinde konuştu.