Net hamle

THY, ABD ve İngiltere’nin güvenlik bahanesiyle getirdiği elektronik cihaz yasağına karşı ücretsiz internet hizmeti başlatıyor. Yarından itibaren ABD uçuşlarında, laptop ve tabletlerini teslim eden yolculara ücretsiz wi-fi hizmeti verilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2017 Güncelleme 30 Mart 2017, 02:11
Net hamle

İÇİNDEKİLER

ABD ve İngiltere'nin elektronik cihaz yasağına karşı, Türk Hava Yolları (THY) atağa geçti. THY, yolcularına ücretsiz internet hizmeti için düğmeye bastı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, resmi Twitter hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "31 Mart'tan itibaren Amerika uçuşlarında laptop ve tabletlerini teslim eden yolcularımıza uçak içinde ücretsiz wi-fi hizmeti verilecektir" dedi. THY, daha önce, filosundaki Boeing 777 ve Airbus 330 tipi uçaklarından sunduğu wi-fi ve canlı TV hizmetlerine ek olarak, eXPhone ile konuşma hariç mobil cihazlardan güvenli bir şekilde internet erişimi, e-posta kontrolü, sosyal medya hesap güncellemeleri yapılabileceğini açıklamıştı. SMS alışverişinin yanı sıra mobil mesajlaşmaya imkan sağlayan uygulama, yolcuların hizmetine sunulacak. Uygulama, uçak kalktıktan belli bir süre sonra kabin ekipleri tarafından yolculara anons edilecek. Ardından telefondan 'Data Roaming' modunun aktif olması koşuluyla herhangi bir işleme gerek olmadan eXPhone uygulaması otomatik olarak devreye girecek. Uygulama uçak inişe geçene kadar kullanılabilecek.

ÖZEL UYGULAMA
Öte yandan THY, İngiltere ve ABD'ye uçanların, cihazlarını havalimanlarında uçağa binene kadar kullanabilmelerine olanak sağlıyor. Yolcular, boarding sırasında bilgisayarlarını THY görevlilerine teslim ediyor. Özel kutularda uçağın altında taşınan cihazlar, uçağın varış noktasında yolcuya teslim ediliyor.

REKORLU CEVAP
ABD ve İngiltere hava yolu şirketlerinin güvenliği bahane ederek getirdiği elektronik cihaz yasağı ile asıl amaç THY'den yolcu kapmaktı. Ancak firmalar umduğunu bulumadı. Yasak yürürlüğe girer girmez THY yolcu sayısı rekoru kırdığını açıkladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, rekor yolcu sayısına ulaştıklarını müjdeleyerek, "26 Mart Pazar günü 179 bin 871 yolcu taşıdık. Böylece Ocak ayından itibaren günlük en yüksek yolcu sayısı rekoruna ulaştık" dedi.

İNGİLTERE'DEN YEŞİL IŞIK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yasağın kaldırılmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Kabinde cihaz yasağı ile ilgili teknik bir ekip İngiltere'ye gidiyor görüşme yapmak üzere. İngiltere'nin yasağı yakın zamanda kaldıracağını düşünüyoruz" demişti. Bakan Arslan, ABD ile yapılacak görüşmelerin ise daha uzun soluklu olabileceğini anlatmıştı.