İlk milli baz istasyonu başarıyla deneyimlendi

Savunma Sanayii Müsteşarlığı(SSM) öncülüğünde geliştirilen ilk milli baz istasyonu ULAK'ın Evrensel Hizmet Kullanımı senaryosu, İstanbul Kurtköy'deki Netaş ArGe Yeni Nesil Haberleşme Sistemleri Laboratuvarı'nda deneyimlendi.

Giriş Tarihi 27 Mart 2017, 00:00 Güncelleme 27 Mart 2017, 18:26
İlk milli baz istasyonu başarıyla deneyimlendi

İÇİNDEKİLER

Savunma Sanayii Müsteşarlığı öncülüğünde geliştirilen, ASELSAN, NETAŞ ve ARGELA tarafından tasarlanan yerli baz istasyonu ULAK Baz İstasyonunun, Türkiye'nin en ücra köşesine bile 4.5G hizmeti sağlayacak Evrensel Hizmet kapsamında kullanılabilirliğine dair Radyo Erişim Şebekesi Paylaşımı özelliği, Netaş'ın Kurtköy'de bulunan Yeni Nesil Haberleşme Sistemleri Laboratuvarında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Mobil Operatörler Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile ULAK Konsorsiyum üyelerinin katılımıyla 15 Mart tarihinde deneyimlendi.

SSM'den yapılan açıklamaya göre ULAK, Evrensel Hizmet kullanımında olmazsa olmaz olan Radyo Erişim Şebekesi Paylaşımı özelliği, bu demo sırasında tek bir kart üzerinden aynı anda üç operatöre birden hizmet sağlayacak şekilde başarıyla çalıştırıldı. Böylece ULAK Baz İstasyonunun Evrensel Hizmet Şebekesi'nde kullanılabilmesine dair en önemli adımın tamamlanmış olduğu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve operatör yetkililerince görülmüş ve deneyimlenmiş oldu.

İLK YERLİ BAZ İSTASYONU ULAK
Türkiye'nin 4.5G teknolojisi ile geliştirilen LTE-Advanced standartlarına sahip ilk yerli baz istasyonu olarak bilinen ULAK, Savunma Sanayii Müsteşarlığı sahipliğinde, tamamen Türkiye'de ve Türk mühendisler tarafından, Uzak Radyo Birimi Aselsan, Temel Bant Ünitesi Netaş, Yönetim Yazılımları Argela bünyesine geliştirildi.

ULAK Projesi ile Türkiye, dünyada bu teknolojiye sahip birkaç ülke arasına girmiş oldu. ULAK, Türkiye'nin 5G çalışmalarına başlaması konusunda da ciddi bir altyapı ve birikim sağlarken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yerli haberleşme teknolojilerinde çok önemli bir proje olan ULAK'ı tüm birimleri ile destekliyor.