Kriz tellalları avucunu yaladı

AK Parti’deki bayrak değişimini krize çevirmek isteyenler yine hüsrana uğradı. Dolar ve faizde yükseliş kısa sürdü, borsa ‘birlik’ mesajıyla kaybını geri aldı

Giriş Tarihi 06 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 06 Mayıs 2016, 02:07
Kriz tellalları avucunu yaladı

İÇİNDEKİLER

AK Parti'deki bayrak değişimi üzerinden, siyasi kriz tellallığına soyunup kurdaki dalgalanmadan medet umanlar yine avuçlarını yaladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmesini, arkasından da AK Parti'deki kongre kararından kriz çıkarmak için pusuda bekleyenler 'birlik' mesajlarıyla adeta ters köşe oldu. AK Parti'nin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından Davutoğlu'nun güven ve istikrar ortamının devam edeceğini vurgulayıp "Kur üzerinden spekülasyon yapmayın" uyarısı da, piyasaların denge bulmasında etkili oldu.

1.5 MİLYAR $ SATILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun görüşme yaptığı saatlerde içeride piyasa kapalı olmasına rağmen Londra'da yabancı bankaların alımlarıyla dolar 2.98 TL'ye kadar yükseltildi. Siyasi kriz bekleyen kesim dün Davutoğlu'nun 'birlik' mesajlarıyla hüsrana uğrayınca dolar satmaya başladı. Bankacılar, yerli yatırımcıların 1.5 milyar dolar sattığını belirtti. Böylece yüzde 3 düşen dolar 2.89 TL'ye kadar geriledi. Bono satıp dolara yüklenen, bu nedenle de faizi çift haneye çeken kesim, faizden de umduğunu bulamadı. Sabah saatlerinde çift haneyi gören 10 yıllık tahvilin faizi kapanışta yüzde 9.70'in altına geriledi.

MOODY'S TOPA GİRDİ
Yüzde 2.3 düşüşle güne başlayan Borsa İstanbul'da da hava değişti. Endeks, 79 bin 907 puana kadar çıktı. Bu kez Moody's devreye girdi. Piyasanın kapanışına doğru not tehdidinde bulununca endeks günü yüzde 0.86 düşüşle kapattı. Analistler, AK Parti'deki geçiş sürecinin krize dönüşmeyeceğini gören piyasaların toparlandığını belirtiyor.

İSTİKRAR DEVAM EDER
İstikrar ve güven ortamının devam edeceğine vurgu yapan Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, AK Parti'deki bu sürecin derinleşmeden makul bir sürede çözüleceğini söyledi. AK Parti'nin ekonomi politikalarında bir değişim olmayacağını vurgulayan ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan da, genel başkanın hızlı seçilmesi ile piyasaların rahatlayacağını belirtti.

PİYASALAR RAHATLADI
Başbakan'ın açıklamalarının piyasalardaki belirsizliğin giderilmesinde etkili olduğunu belirten İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, "Kurda ve borsada rahatlama olduğunu gördük. Kur yükseldiği 2.97 seviyelerinden 2.90'a geri çekildi. AK Parti'nin ekonomi yönetiminde bütünlüğü ve sürekliliği sağlaması beklenebilir" dedi. AK Parti'de daha önce de kabine değişiklikleri olduğunu ve başarıyla atlatıldığını hatırlatan Turşucu, "Finans ve ekonomide piyasaların nabzı iyi tutuldu, piyasa dostu isimlerle yola devam ettiler. Aynı şekilde hareket edilecek" diye konuştu.

SABAH