Tazminata garanti

Kıdem tazminatı modeli tamam. Kazanılmış hakların korunduğu sistemde, işveren her ay çalışanın hesabına prim yatıracak. Sistemle çalışanın tazminatına garanti gelecek

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Tazminata garanti
Hükümet,çalışma yaşamında köklü değişiklikler için kolları sıvadı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı modeli somutlaştırıldı. Bireysel Kıdem Fonusistemiyle milyonlarca işçiyi kapsayan, kazanılan hakların korunduğu kıdem hesabına geçiliyor. Çalışanlar kıdem primini tahvil, döviz, hisse senedi, altın başta olmak üzere istediği yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Yeni model şöyle çalışacak:
Tazminata garanti-1 Her çalışanın bireysel hesabıolacak. İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay primyatıracak.
Tazminata garanti-2 Bireysel emeklilik hesabı gibi kıdem fonuna da belli bir süre dokunulamayacak. Ancak özel durumlarda erken çekmeolacak.
Tazminata garanti-3 Tazminat birikiminin bir kısmını Fon, bir kısmını ise hesap sahibi yönetebilecek. Bireysel emeklilik şirketini ise işveren seçecek.
Tazminata garanti-4 Çalışan birikimini tahvil, döviz, altın, hisse senedi, katılım bankasıgibi istediği araçlarda değerlendirebilecek.
Tazminata garanti-5 Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.
Tazminata garanti-6 İşten çıkarılan gibi, istifa eden de kıdemini alabilecek. Yeni sistemle 1 gün çalışanın bile kıdem hakkı olacak.
Tazminata garanti-7 Sendikaların devlet garantisi talebine karşılık çözüm ortaya konulacak.
Tazminata garanti-8 Mevcut sistemde 1 yıllık çalışmaya karşılık 30 günlükücret tutarında kıdem tazminatı alınabiliyor. 1 yıl içinde 30 günolan kıdem tazminatı hak kazanma oranının yeni sistemde nasıl olacağı taraflarla netleştirilecek. TİSK, TOBB, TÜSİAD 15 güneindirilmesini istiyor, Türk-İş ise 29.5 günübile kabul etmeyeceğini belirtiyor.
Tazminata garanti-9 İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İşveren iflas etse bile çalışan kıdem tazminatını alabilecek.

KAZANILMIŞ HAKLAR GÜVENCEDE
Fon sistemi ile hem kazanılan hem de gelecek haklar korunacak. Yeni işe girenlerde fona katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışan ve işverenin uzlaşması durumunda, yeni sisteme geçiş mümkün olacak. Ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden
kıdem hakkı sürecek.

UZLAŞMA SONRASI ŞUBAT'TA MECLİS'TE
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,işçi ve işveren kesimi ile kıdem tazminatı, güvenceli esneklik, özel istihdam büroları için yeniden masaya oturacak. Önceki hafta yapılan Üçlü Danışma Kurulu'nda kıdem tazminatı tartışması iş güvencesine odaklandı. İşçi ve işveren kesimiyle uzlaşma sağlanması durumunda bireysel hesaba dayanan sisteme geçilecek. Kıdeme ilişkin yasal düzenlemenin Şubatayında Meclis'e gönderilmesi hedefleniyor.

HAZAL ATEŞ

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler