Türk TIR'ına ayrı gümrük hattı

Başbakan Davutoğlu, Rusya'ya karşı mütekabiliyet listesini açıklayacak. Rus mallarına sıkı denetim, Türk üreticisine vergi ve hibe desteği ile Türk TIR'larına ayrı gümrük hattı düşünülüyor

Giriş Tarihi 08 Aralık 2015, 00:00 Güncelleme 08 Aralık 2015, 01:39
Türk TIR’ına ayrı gümrük hattı

İÇİNDEKİLER

Ankara, Rusya'nın Türkiye'ye uygulamaya başladığı ekonomik yaptırımlara karşı harekete geçiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, üreticinin zararını karşılayacak birtakım tedbirleri kamuoyuna duyuracak. Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin alacağı tedbirler, öncelikle Türk ihracatçısının zararını karşılamaya dönük olacak. Rusya'nın tavrına göre, karşı önlemler dizisi de devreye girecek. Dün önce Başbakanlık'ta, ardından da Bakanlar Kurulu'nda ele alınan tedbirlerin çerçevesi şöyle:

RUS MALINA SIKI DENETİM

Rus gümrüğünde tutulan ve ülkeye sokulmayan yaş sebze ve meyvelerin Türkiye'ye iadesi istenecek. Bu ürünlerin nerelerde değerlendirilebileceğine ise sektör temsilcileriyle birlikte karar verilecek. Rusya, Türk mallarını gümrükte tutarak krizi tırmandırırken, Ankara konuya çözüm odaklı yaklaşıyor. Rus mallarını Türkiye'ye sokmamak yerine, gümrükte sıkı denetime tabi tutulması düşünülüyor. Rusya ticari yaptırımlar noktasında yeni adımlar atmaya kalkarsa, gübre, yem ve ayçiçeğinin Rusya yerine başka ülkelerden alınması gündeme gelecek. Beyaz ette yaşanabilecek olası sıkıntının da Irak pazarı ile aşılması hedefleniyor.

VERGİ VE HİBE DESTEĞİ

Malları elinde kalan Türk üreticilerin alternatif pazarlar bulmasına yardımcı olunacak. Vergi yükü hafifletilecek. Meyve ve sebzelerin işlenmesi, pazarlanması sürecinde hibe desteği verilecek. Bozulma riski bulunan meyve-sebze gibi ürünleri taşıyan TIR'ların hızlı bir şekilde ülkeye girişçıkış yapabilmesi için gümrüklerde ayrı bir hat açılacak.

KURTULMUŞ: EYLEM PLANI ÇIKARILDI
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaparak şunları kaydetti: "Rusya ile karşılıklı olarak ekonomik, ticari ilişkilerde, ulaşımdaki birtakım ekonomik durumlara kadar, ham madde ve ara malların ithalatına kadar Türkiye hangi tedbirleri alabilir bunları uzun uzun tartıştık. Bununla ilgili bir eylem planı çıkarıldı."

SABAH