Başbakan'dan TÜSİAD'a uyarı!

İş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İnsaflı olalım, ülkemizi dışarıya şikâyet edip küçük düşürmeyelim" dedi. Davutoğlu, zirvede 7 kritik mesaj verdi...

Giriş Tarihi 13 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 13 Kasım 2015, 01:27
Başbakan’dan TÜSİAD’a uyarı!

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iş dünyası ve çalışma hayatı temsilcileriyle 7 saatlik ekonomi zirvesinden 7 önemli mesaj çıktı. Başbakan Davutoğlu, asgari ücret tartışmalarına noktayı koydu. Yeni asgari ücretin iş dünyasına getirdiği maliyeti hafifletme sözü veren Davutoğlu, "1300 liradan geri adım atmayız. Türkiye'deki geçim standartları düşünülürse bu rakam makul. Size destek sağlayacağız. Ancak bundan bütün yükün üzerimizde olacağını anlamayın" dedi. Davutoğlu, hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunan TÜSİAD başta olmak üzere patronlara da önemli mesajlar verdi. Davutoğlu, "Türkiye'yi dışarıya şikâyet edip, küçük düşürmeyin. Yabancıların AK Parti'ye yönelik ön yargılarına alet olmayın, ülkemizi küçük düşürmeyin. Siz misyonunuzu yerine getirin biz de katkı verelim. Rövanş, hesaplaşma içinde değiliz, yeni başlangıca hazırız" diye konuştu.

YENİ ADIMLAR BEKLENİYOR

Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde iş dünyası ve sendika temsilcileri ile buluştu. Toplantıya, ekonomi kurmayları, TOBB, TÜSİAD; KİSK, TİM, MÜSİAD, DEİK, Türkiye Bankalar Birliği işçi ve memur sendikaları temsilcileri katıldı. İş dünyası demokratik adımlar, kalkınma ve yatırım ortamının önünü açacak güçlü adımlar beklediğini dile getirdi. Başbakan Davutoğlu, her fırsatta hükümeti eleştiren TÜSİAD'ın Başkanı Cansen Başaran Symes'in de katıldığı toplantıda, iş dünyasına "yeni bir başlangıç yapma" çağrısında bulundu.

'LÜTFEN İNSAFLI OLUN'
İş dünyasını hükümeti eleştirirken "insaflı" olmaya çağıran Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu: "Hiçbir şekilde hiç kimsenin siyasal tavrına, fikrine karşı değiliz. Böyle bir talebimiz de olmaz. Son dönemde yaşanan terör olaylarına bakın. Türkiye'nin dışarı karşı şikâyet edilmesini ve küçük düşürülmesini doğru bulmuyorum. Sorunlarınız varsa gelin konuşalım. Bu, ülkemize yarar sağlamıyor. Yabancıların AK Parti'ye yönelik ön yargılarına ve dışarıdaki kamuoyuna alet olmayın. Gelin bizzat bana söyleyin. Herkes misyonunu yerine getirsin, biz de katkı sunalım. Kimin kim olduğuna bakmayız. Yeni başlangıç yapmaya hazırız."

CHP'YE NEDEN SES ÇIKARMADINIZ?
Davutoğlu, asgari ücretin maliyeti konusunda dert yanan iş dünyasına sitem etti. 1500 lira asgari ücret vaat eden CHP'ye neden ses çıkarmadıklarını sordu. Başbakan, "İpe sapa gelmez rakamlar açıklandığında sizlerden itiraz duymadık. Bu partilerle ilgili neden bir şey söylemediniz" dedi. Bazı patronlar da, "Kemal Kılıçdaroğlu, 'size yük getirmeyeceğiz' dediği için itiraz etmedik" yanıtını verdi.

7 SAATTE 7 KRİTİK MESAJ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplantıdaki talepler ve çözüm önerilerinin hükümet programında yer bulacağını belirtirken, şu mesajları verdi:

1- YATIRIMA DESTEK: Yatırım yapmaktan korkmayın. Kredi, kefalet konusunda devlet yanınızda olacak. İleri teknolojinin sanayi üretimi içindeki payı artırılacak. Yatırımın, ihracatın, istihdamın artırılması konusunda iş dünyası ve sendikalardan gelen bütün öneriler dikkate alınacak. Hükümet de yardım edecek. İş dünyası da yatırım yapsın, istihdam yaratın, biz üzerimize düşeni yapacağız.

2- SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ: Seçimde ne söylediysek arkasındayız. Asgari ücret, emekli maaşı, faizsiz kredi, gençlere destek gibi konularda 10-15 gün içinde gereken adımlar atılacak. Yasal düzenleme gerektirmeyen konular 3 ayda yaşama geçmiş olacak.

3- EKONOMİYE 'GELİŞMİŞLİK MODELİ: Ekonomide sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen yeni tedbirler alınacak. Reformlar geniş kesime yayılacak. İş dünyasının işlerini geliştirmesi için "gelişmişlik modeli" uygulanacak. Ticaret hacmini artırmak için devlet destek verecek. Girişim özgürlüğünün önündeki bürokratik engeller ortadan kaldırılacak.

4- ASGARİ ÜCRETTE NOKTAYI KOYDU: Asgari ücret yeni yılda yaşama geçirilecek. Hiçbir şekilde geri adım atılmayacak. İş dünyası üzerindeki etkileri hesaplanıyor. Bu yükü hafifletme konusunda çalışıyoruz. Elimizden gelen desteği sağlayacağız. Damga vergisi konusunda da çalışacağız.

5- TERÖR MAĞDURU ESNAFA DESTEK: Terör olayları nedeniyle esnafın büyük zarar gördüğü Doğu ve Güneydoğu'da ticareti canlandıracak adımlar atılacak. TESK'in "sicil affı, vergi muafiyeti" talepleri kayda alındı. Kepenk kapattığı için zarar eden, kredi alamayan esnafın nefes alması sağlanacak.

6- YENİ TİCARET HAMLESİ: Yeni bir ticaret hamlesi başlatılacak. İhracatçının ticaret hacmini artırabilmesi için teşvikler güncellenecek. Suriye, Irak, Mısır'da kaybedilen pazarlarla ilgili sıkıntılar var. Bu bölgelerde barış sağlandığında inşaatı biz yapacağız. Afrika'da yatırım yapmak isteyene destek verilecek.

7- TAŞERONA VERİLEN SÖZ TUTULACAK : Toplu sözleşme bekleyen 150 bin taşeron işçinin sözleşmesi yenilenecek (Başbakan sendikalardan gelen talebi dikkate alarak dün gece gerekli adımın atılması talimatını verdi). Taşeron işçilerin kadroya alınması çalışması da hızlı bir şekilde tamamlanacak. İnsan haklarına dayalı hukuk düzeni, emekçi, işçinin haklarını teminat altına alacak şekilde uygulanacak.


SABAH