2015 herkese müjde getirdi

Bu yıl milyonlarca çalışan, emekli ve emekli olacak vatandaş isteğine kavuşacak. Erken emeklilik, vergi indirimi, ücret artışı ve kadro imkanı fırsatlardan bazıları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ocak 2015 Güncelleme 01 Ocak 2015, 00:00
2015 herkese müjde getirdi

İÇİNDEKİLER

2015 yılını hem çalışanlar hem de emekliler büyük beklentiler ile karşıladı. Geçtiğimiz yıla devrim niteliğinde yasal düzenlemeler damga vurdu. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren torba yasa geçtiğimiz yıl içerisinde çıkarıldı. Bu yasayla borç yapılandırma fırsatı sunulmakla kalmadı, çeşitli kesimlere erken emeklilik müjdesi geldi. Ayrıca madencilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, taşeron işçilerin de ücret, tazminat, izin gibi konularda yaşadığı sorunların çözümü için düzenlemeler yapıldı. 2015'te de geniş kitleleri ilgilendiren önemli düzenlemelerin hayata geçmesi bekleniyor. İşçileri, memurları, emeklileri ilgilendiren çok sayıda düzenleme gündemde. Kimi kesimlere erken emeklilik imkanı gelirken, kimilerinin çalışma şartlarında önemli değişiklikler olacak, emekliler de bekledikleri düzenlemeler hayata geçerse gelirinde artış sağlayacak. İşte bu yıl hayata geçerek hayatımızı değiştirecek düzenlemelerden bazıları:

1- ERKEN EMEKLiLiK FIRSATI
2014'ün Eylül ayında yürürlüğe giren torba yasa ile 4 kesime erken emeklilik fırsatı geldi. Doğum borçlanmasının kapsamı genişletildi; madencilere, mavi kartlı gurbetçilere, prim borcu olan Bağ-Kur'lulara erken emeklilik yolu açıldı. 2015'te, erken emekliliğe yönelik başka düzenlemeler gündemde. 4 konuda çalışma yapılıyor.

* Stajyerlikte geçen sürelerin emeklilik hesabında sayılması için çalışma yapılıyor.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bu konuda düzenleme yapılacağının sinyalini vermişti.
Düzenleme hayata geçerse, çalışanlar stajyerlik dönemini borçlanarak erken emekli olabilecek. Emeklilik yaşı da geriye çekilecek.

* Sağlık çalışanlarına her 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu konudaki çalışma, Çalışma ve Sağlık Bakanlıkları tarafından yürütülüyor. Düzenlemenin kısa sürede Meclis'e getirilmesi bekleniyor.

* Prim günü eksiği olanlara da emeklilik yolunun açılması gündemde. Bu konunun tartışıldığı, ancak bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanması halinde hayata geçebileceği belirtilmişti. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor.

* Öğretmenlere de yıpranma payı verilmesi gündemde. Milli Eğitim Bakanlığı'nca düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası'nda oluşturulan Öğretmen Niteliğinin Arttırılması Komisyonu'nda, öğretmenlere her 4 yılda bir yıpranma payı verilmesi önerisi benimsendi. Düzenlemenin bu yıl hayata geçmesi bekleniyor.

2- EMEKLİNİN GELİRİ ARTACAK
Yaklaşık 10.5 milyon emeklinin pek çok konuda beklentileri var. Bunlardan bazılarının bu yıl hayata geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. İşte bu düzenlemeler:

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun banka promosyonu için önümüzdeki günlerde hem kamu bankalarıyla hem de özel bankalarla masaya oturması bekleniyor. Emekliler, bu görüşmelerden olumlu sonuç çıkmazsa mahkeme yolunu tutacak. Yılda 1 maaş promosyon isteyen emekliler, sonuç çıkmazsa, bankalara promosyon davası açmaya hazırlanıyor. n 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların gözü intibak düzenlemesinde. İntibak için açılan dava, bu yıl sonuçlanacak. Ankara 8'inci İş Mahkemesi'nde görülen davaya 2 Şubat'ta devam edilecek. Olumlu karar çıkarsa, milyonlarca emekliye intibak zammı kapısı açılacak.

Çalışan emekliler, maaşlarından yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisinin kalkmasını istiyor. Yanında 2 kişi çalıştıran emeklilerden bu kesintinin kaldırılması gündemde. Bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanırsa, yeni yılda bu düzenlemenin yapılmasına kesin gözüyle
bakılıyor.

3- MEMURUN 21 TALEBİ MASADA

Kamu çalışanlarının gözü de yeni düzenlemelerde. Memur-Sen, Başbakanlık'a 21 maddelik rapor sunarak kamu çalışanlarının taleplerini iletmişti. Çalışma Bakanlığı, bu taleplere yönelik kapsamlı bir çalışma yürütüyor. İşte 2015'te hayata geçmesi beklenen talepler:

Yıllık izinler iş günü esasına göre düzenlenmeli.
4C kapsamında istihdam edilen personelin kadro talebine karşılık verilmeli.
Yüksek öğretim mezunu işçiler memur kadrosuna alınmalı. l 2005'ten sonra göreve başlayan memurlara derece verilmeli.
Yardımcı hizmetler sınıfına ek gösterge verilmeli.
Disiplin cezaları affedilmeli.
Emekli kamu görevlilerine aile yardımı verilmeli.
KİT sözleşmeli personelin yıllık izinleri memurlarla paralel hale getirilmeli. l Özel sektörde geçen hizmet sürelerinin tamamı kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeli.
Misafir sanatçılara iş güvencesi sağlanmalı.
KİT'lerde ücret sistemi değerlendirilmeli, temel ücret gruplarının sayıları azaltılmalı.
Kadroya geçirilen sözleşmeli personele getirilen 5 yıllık kurumlar arası nakil yasağı eş durumu ve sağlık mazereti yönünden ele alınmalı.
GATA sağlık personeline sağlık hizmetleri tazminatı verilmeli.
Fazla çalışmaların geçici olması halinde ücret veya izinle karşılanmalı.
Fazla çalışma süreklilik arz ederse istihdam artışı yoluna gidilmeli.

4- İŞÇİYE YENİ HAKLAR
Yeni yılda yasalaşacak iş güvenliği paketi de çalışanlara pek çok hak kazandıracak. Paketle eşi çalışmayan 3 çocuklu asgari ücretliye vergi muafiyeti kapısı açılıyor. Pakete göre;

Asgari geçim indirimi, ücretlerde vergi indirimi olarak yeniden düzenleniyor. Asgari geçim indirimi üçüncü çocukta yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılıyor. Eşi çalışmayan ve 3 çocuklu bir çalışanın asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamdaki asgari ücretliler vergiden muaf tutulmuş olacak.
İşçilerin eşlerinin doğum yapması, aile bireylerinin ölümü gibi durumlarda verilecek mazeret iznine de açıklık getiriliyor. İşçiler de, evlilik, doğum, evlat edinme, birinci derece yakınlarının ölümü durumunda 3 gün ücretli izin kullanabilecek.
İş Yasası'ndaki 'çağrı üzerine çalışma' kavramına 'uzaktan çalışma' da eklendi. Evden yapılan işlerin de yasal dayanağı olacak.

5- SAĞLIKÇIYA 475 LİRA
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Merkez ve Taşra teşkilatını oluşturan tüm Kamu Hastane Birlikleri, Hastaneler, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'ni ilgilendiren Banka Promosyon ihalesi sonuçlandı. Sağlık-Sen'in yetkili sendika olarak katıldığı ve Ziraat Bankası tarafından kazanılan ihaleye göre, sağlık çalışanları yıllık 475 TL, 5 yılda ise toplam 2 bin 375 TL maaş promosyonu alacak.

EŞİT ÖDEME
Söz konusu ihale bankacılık işlemlerinde (hesap işletim ücreti, kart aidatı, havale, eft vs.) masrafsızlık koşuluyla yapıldı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Türkiye genelinde 275 bin kişiyi ilgilendiren Banka Promosyonu ihalesinin sonucu olan 475 TL'nin başarılı bir sonuç olduğunu söyledi. Memiş, "Bu ihale sonrasında Hakkari'deki sağlık çalışanı da, Ankara'daki sağlık çalışanı da eşit promosyon alacak. Merkezi ihale yöntemiyle, her ilde hatta her hastanede ayrı ayrı yürütülen ve farklı farklı uygulamaların ve karmaşanın olduğu sorun da çözülmüş oldu" diye konuştu.