Türkiye'yi uçuracak anlaşma

Irak Merkezi Hükümeti ile Kürt Yönetimi kritik anlaşmayı yaptı. 550 bin varillik petrol karşılığında Kürt Yönetimi bütçeden % 17 pay alacak. Peşmergenin maaşı Irak'tan gidecek

Giriş Tarihi 03 Aralık 2014, 00:00 Güncelleme 03 Aralık 2014, 11:58
Türkiye’yi uçuracak anlaşma

İÇİNDEKİLER

Irak'ta merkezi hükümetle Kürt yönetimi petrol gelirlerinin dağılımı konusunda nihai anlaşmaya vardı. Anlaşma, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin hazır bulunduğu Irak Bakanlar Kurulu'nca imzalandı. Buna göre, Kerkük'ten günlük 300, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinden de 250 bin varillik petrol Bağdat Merkezi Hükümeti'ne verilecek. Petrolün Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi'nde (SOMO) toplanacağı, IKBY'deki boru hattından ihraç edileceği belirtiliyor. Kürt Bölgesel Yönetimi'nin de SOMO şirketinin yönetim kurulunda bir koltuğu olacak. Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, toplam 550 bin varil petrolün Türkiye üzerinden ihraç edileceğini bildirdi.

BÜTÇEDEN PEŞMERGEYE PARA
Bağdat Merkezi Hükümeti, Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bütçeden yüzde 17 payı kesintisiz verecek. Irak Kara Kuvvetleri'ne ayrılan bütçeden Peşmerge'ye de ödeme yapılacağı hususunda anlaşıldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, petrolün ihracına yardımcı olacaklarını belirterek, "Irak hükümeti, petrole karşılık bütçedeki yüzde 17'lik payımızı kesintisiz ödeyecek. Ayrıca Irak Savunma Bakanlığı'nın bütçesinden, peşmerge maaşlarının ödenmesi için 1 trilyon 200 milyar dinar (1 milyar dolar) pay ayrılacak" dedi. Anlaşma gereğince, Irak hükümetinin, Kürt bölgesindeki memurların maaşlarını düzenli bir şekilde göndereceğini aktaran Barzani, Bağdat'ın, Erbil'e uyguladığı yaptırımları da kaldırdığını kaydetti. Barzani, anlaşmanın hiçbir baskı olmadan yapıldığını da söyledi.

YILDIZ IRAK'A GİDİYOR
Anlaşmanın ardından açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Ankara-Erbil ve Bağdat'ın mutabakat zemini oluşmuştur. Gelecek hafta ya da sonraki hafta Bağdat'a gideceğim, iki gün içinde de Irak Elektrik Bakanı gelecek. Yeni bir açılım yapacağız" dedi.

DAVALARDAN VAZGEÇİLEBİLİR
Anlaşmadan sonra Kürt petrolünün Türkiye üzerinden satışını önlemek için uluslararası mahkemelere açılan davalardan da vazgeçilmesi bekleniyor. Bağdat ile Erbil, petrol ihracı ve bütçe paylaşımında yaşadıkları sorunları çözmek için 13 Kasım'da uzlaşmaya varmıştı. Irak hükümeti, Kürt yönetimine 500 milyon dolar göndermeyi, Erbil ise 150 bin varil petrolü Bağdat'a vermeyi kabul etmişti.

ANKARA İNDİRİMİ AZ BULDU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "doğalgaza yüzde 6'lık indirim" jestini Türkiye az buldu. Putin'in ziyaretinin ardından basın toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bunun Rus tarafının teklifi olduğunu belirterek, "İstediğimiz rakam onların teklifinin üzerinde. Biz Almanya'dan sonra Rusya'nın ihracat yaptığı ikinci büyük doğalgaz ülkesiyiz. O yüzden hakkımız olduğu kanaatindeyiz" dedi. Türkiye'nin Rusya'dan çift haneli bir indirim istediği belirtiliyor. Bu rakamın da yüzde 15-20 arasında olduğu belirtiliyor.

TÜKETİCİYE YANSIR MI?
Yıldız, indirimin vatandaşa yansıyıp yansımayacağına yönelik olarak da şunları söyledi: "BOTAŞ olarak aldığımız fiyatın daha düşüğünden sanayicimiz ve vatandaşımıza gaz satıyoruz. 28 AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülkeyiz. Halbuki bir doğalgaz ülkesi değiliz. Şu anda biz zararı paylaşıyoruz. Vatandaşımıza yansıtmamak için de BOTAŞ'ın Hazine ve Maliye'ye olan borçlarını bir müddet askıya aldık. Şu anda vatandaşımıza bunların yansıtılabileceğiyle alakalı konu için çok erken görüyorum."

ZARAR 2 MİLYAR TL
BOTAŞ'ın 2 milyar lira civarındaki bir zararı olduğunu bunun telafi edilmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, şöyle konuştu: "Mavi Akım'da tedarik noktası Rusya Federasyonu'dur, bitiş noktası Türkiye'dir arada herhangi bir ülke bulunmamaktadır. Güney Akım'la alakalı yeni dizayn böyle bir hedefi de içermektedir. Yeni hat konusunda mutabakat sağlanırsa Türkiye 400 milyon euronun çok üzerinde kazanç sağlar."

GÜLLÜCE: JEST OLSA NE MAHSURU VAR?
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun aceleyle onaylandığı iddialarına yanıt verdi. Güllüce, "3 seneden fazla bir zamanda çok mu acele olmuş? Tut ki Putin'in geldiği güne denk geldi, biz hiçbir mahzur görmüyoruz. Jest olsa ne mahsuru var" dedi. "ÇED raporu uygun olmasa imzalar mıydık?" diye soran Bakan Güllüce, kimsenin endişe duymasına gerek olmadığını söyledi. Güllüce, "Dünyada örneği çok olan bir uygulama oluyor, ilk defa olmuyor" değerlendirmesini yaptı. Konunun yargıya gittiğinin de ifade edildiğini belirten Güllüce, "Ben yargı nasıl bir karar verir bilemem. Yargıya bizim müdahale etme şansımız yok ama biz yürürüz yolda. Yargı ne yapar ben o konuda bir şey söyleyemem" dedi. Mersin Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri de NGS'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun onaylanmasını protesto etti.

FT: RUSYA TÜRK İYE'NİN ROLÜNÜ SAĞLAMLAŞTIRACAK
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güney Akım projesini durdurduklarını, Türkiye'ye satılan gazın fiyatında yüzde 6'lık indirime gidileceğini ve gaz miktarının artırılacağını söylemesi, AB medyasında yankılandı. İngiliz Financial Times gazetesi, Putin'in bu açıklamasını, "Rusya'nın Türkiye'nin başlıca gaz tedarikçisi rölünü sağlamlaştırma yönündeki bir adım" olarak yorumluyor.

ROSATOM YENİ PROJELERE OLUMLU BAKIYOR
Rus nükleer enerji şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko Türkiye'de yeni nükleer santral projelerine olumlu baktıklarını belirterek, "Sizinle beraber üçüncü ülkelerde ortak çalışma yapılabiliriz" dedi.

AB GÜNEY AKIM İÇİN TOPLANIYOR
Güney Akım'la yılda 63 milyar metreküp yani Avrupa'nın talebinin yüzde 10'undan fazla doğalgazın Karadeniz'den taşınması planlanıyordu. 2020'ye kadar bitmesi hesaplanan proje, Rusya'nın Avrupa'nın başlıca tedarikçisi rolünü sağlamlaştıracaktı. Ancak Rusya'nın 40 milyar dolarlık Güney Akım doğalgaz boru hattı projesi enerji fiyatlarındaki büyük düşüş, Avrupa'nın azalan talebi ve Avrupa Birliği (AB) ile Moskova arasındaki Ukrayna anlaşmazlığının kurbanı oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye ziyaretinde projeye devam etmeyeceklerini açıkladı. Avrupa Komisyonu ise Rus tarafının iptal açıklamasına rağmen projenin görüşmelerine 9 Aralık'ta devam edeceklerini kaydetti. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de "Projenin kaderi Rusya ve Avrupa Birliği'nin elinde" diye konuştu.