Son 15 gün!

BDDK'nın kredi ve kredi kartı sınırlamalarına yönelik yasal düzenlemesinin 15 gün içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeni düzenleme, bu tarih öncesi yapılmış harcamaları ve kredi kullanımlarını etkilemeyecek.

Giriş Tarihi 30 Kasım 2013, 00:00 Güncelleme 30 Kasım 2013, 13:44
Son 15 gün!

İÇİNDEKİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartlarıyla tüketici kredilerine getirilen sınırlamalardan düzenleme öncesinde alınmış ya da yeniden yapılandırılmış ihtiyaç kredilerini kapsamayacağını bildirdi.

15 GÜNLÜK FIRSAT
Buna göre BDDK tebliğleri yayımlanana kadarki dönemde uzun vadeli tüketici kredisi alanlar ile kredi kartı taksitlerini uzun vadeye yayanlar yeni gelecek sınırlamalardan etkilenmeyecek. Öztekin yeni düzenlemeyi en geç 15 gün içerisinde çıkarmaya çalışacaklarını söyledi. Bu da özellikle başta otomobil, beyaz eşya ve mobilyacılar olmak üzere satıcılarla tüketicilere 15 günlük fırsat kapısı açıyor.

STOKLAR ERİYEBİLİR
BDDK düzenleme taslağının önceden yayınlanmasını fırsata çevirmeye başlayan otomobil, beyaz eşya ve mobilyacılar düzenlemedeki vade ve anapara sınırlamalarını tüketicilere anlatıp satışlarını artırmaya çalışıyor.

BDDK düzenlemesi yayınlanmadan otomobil alacak vatandaşlar ödemenin tamamı için taşıt kredisi kullanabiliyor. Buna karşılık düzenlemenin yayınlandığı gün aynı otomobil için sadece yüzde 70'i oranında kredi kullanılırken yüzde 30'luk bedelin cepten ödenmesi gerekecek. Firmalar stoklarını eritmek için BDDK taslağını fırsat olarak görüyor.

BDDK TAKSİDİ SON ANDA AYA ÇEVİRDİ
*BDDK Başkanı Mukim Öztekin, yaptıkları etki analizleri sonucunda kredi kartına getirilecek sınırlamada 9 ayın uygun olacağına karar verdiklerini belirtirken bu sınırı taslağa önce "kredi kartında sınır 9 taksittir" şeklinde yazdıklarını söyledi.
Ancak toplantının bitimine yakın bir sürede, bir kurul üyesinin durumu fark edip kendilerini uyardığını belirten Öztekin, "Eğer yasa '9 taksit' ifadesiyle çıksaydı bazı bankalar 9 taksiti örneğin 3 yıla yayabilirdi. Üyemiz bunu fark etmiş, haklı bulduk sınırı '9 ay' olarak değiştirdik" dedi.