Çukurova 1.56 milyar dolar için ek süre istedi

Privy Council tarafından bugün yapılan açıklamaya göre Turkcell İletişim Hizmetleri hissedarı Çukurova Holding, 1.56 milyar dolarlık ödeme için ek süre talep etti.

Giriş Tarihi 16 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 16 Temmuz 2013, 19:09
Çukurova 1.56 milyar dolar için ek süre istedi

İÇİNDEKİLER

23 Temmuz'da Privy Council'de yapılacak oturumda taraflar, faiz ödemeleri ve ek süre talebi konusunda savunmalarını yapacak.

Mehmet Emin Karamehmet'in hisselerini satın almak için Privy Council'den ek süre istediği Turkcell, 2000 yılında New York borsasında yapılan gong töreniyle işlem görmeye başlamıştı

Wall Street Journal'da yer alan habere göre Londra'daki Privy Council 9 Temmuz'da Çukurova'nın, Turkcell'in diğer büyük hissedarlarından biri olan Rus Alfa Grubu'na kredi, faiz ve zararlar karşılığında söz konusu ödemeyi yapması için 60 gün süre vermişti.

Çukurova, 2005 yılında Rus Alfa Grubu'ndan aldığı 1.35 milyar dolarlık kredi karşılığında hisselerin yüzde 13.8'ini rehin vermiş ancak krediyi geri ödeyemeyerek Turkcell'de kontrolü kaybetmişti.

İngiliz mahkemesinin, Çukurova'nın ek süre talebinde bulunduğunu açıklamasının ardından Turkcell hisseleri yüzde 1.72 değer kaybederek 11.45 liraya geriledi. Aynı zaman diliminde BIST 100'deki değer kaybı ise yüzde 0.77 idi.

Çukurova'nın milyarder sahibi Mehmet Emin Karamehmet, İngiliz mahkemesinden Mikhail Fridman'ın sahibi olduğu Alfa'ya ödeme yapmak için ABD temyiz mahkemesinin kararı gelene dek süre istedi. Karamehmet ABD'deki temyiz mahkemesinin, İsveçli TeliaSonera TLSN.SK -1.16% 'nın da dahil olduğu ayrı bir davada hükme varmasını beklemek istiyor. Çukurova ayrıca, Privy Council'den New York'taki dava sonuçlanana dek Alfa'ya karşı 9 Temmuz itibariyle geçerli olan ek faiz ödemelerinden de muaf tutulma talebinde bulundu.

Çukurova, Turkcell'in diğer büyük hissedarlarından biri olan TeliaSonera ile Alfa'ya rehin verilen ile aynı oranda hisse için anlaşma yapmış ancak daha sonra anlaşmayı reddetmişti. Bu nedenle New York mahkemesi, Çukurova'nın İsveçli şirketi uğrattığı zararlar ve yol açtığı maliyetler nedeniyle yaklaşık 1 milyar dolar ödemesine hükmetmişti.

İngiliz mahkemesi, Çukurova'nın sahibi Karamehmet ile Alfa'nın sahibi Fridman'ın Turkcell'in kontrolü için altı yıldır verdiği mücadelede son kararı vermeye çok yaklaştı.

Privy Council'in geçtiğimiz hafta aldığı 1.56 milyar dolarlık ödeme kararı ile mahkemenin Ocak ayında aldığı kararın etkisi de artmış oldu. Mahkeme yılın ilk ayında görülen davada, 'Çukurova'nın belirlenen miktarı ödemesi halinde Alfa'nın söz konusu rehin hisseleri geri almasına izin vermesine' hükmetmişti. Bu karar sayesinde Çukurova'nın Turkcell'de kontrolü yeniden ele geçirmesinin ve yönetim kurulunda karar alma mekanizmasını sürekli olarak donduran çıkmaza son vermesinin yolu açılmıştı.