İş dünyasından eylecilere çağrı

Gezi Parkı'nı bahane ederek çevreye ve iş yerlerine zarar verilmesini değerlendiren İşadamları, eylemlerin Türkiye’nin dışarıdaki siyasal ve ekonomik imajına zarar verdiğini belirtti. İşadamları sağduyu çağrısında bulundu.

Giriş Tarihi 06 Haziran 2013, 00:00 Güncelleme 06 Haziran 2013, 12:53
İş dünyasından eylecilere çağrı

İÇİNDEKİLER

İş dünyası temsilcileri bir haftayı aşkın süredir devam eden Gezi Parkı olaylarına ilişkin, son bulmaması halinde ekonominin ve Türkiye'nin dünyadaki imajına zarar verebileceği değerlendirmesini yapan Vestel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Hepimiz aynı gemideyiz. Dünyada kriz var, Avrupa küçülürken biz büyüyoruz. Bu çok önemli, bu anlamda herkesin sağduyulu olması gerekir" dedi.

Türkiye'nin kalkınmaya başladığı bir zamanda ve barış sürecinde de ilerleme kaydedilirken bu tür olayların ortaya çıkmasının çok üzücü olduğunu belirten Zorlu, niye bu tür olayların çıktığını anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

Türkiye'nin son 10 yıldan bu yana politik ve ekonomik anlamda önemli bir kalkınma içerisinde olduğunu, özellikle barış sürecine girilen bir ortamda böyle olayların olmaması gerektiğini ifade eden Zorlu, herkesin bir dünya görüşü olduğunu ve buna saygı duyulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Zorlu, "Bunu fırsat bilip ortalığı karıştırmaya çalışan bir takım kişilere fırsat verilmemesi gerekir" dedi.

"İHRACATI ZAZARA UĞRATIR"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Büyükdede ise yetkililerin yaptığı görüşmelerin ardından olayların son bulacağına inandığını ama olayların devam etmesi durumunda iş dünyasının ve ihracatın zarara uğrayacağını dile getirdi.

İş dünyası olarak olaylar karşısında son derece üzüntü duyduklarını ifade eden Büyükdede, dış ülkelerle ihracatları olduğunu ve dışarıdaki müşterilerinin kendilerini arayıp,Türkiye'deki olaylar hakkında sorular sorduğunu, onlara bu tür olayların demokrasinin cilveleri olduğunu, zaman zaman bu tür olayların olabileceğini, geçici olduğu konusunda bilgiler verdiklerini kaydetti.

Büyükdede,o layların ilk etapta çevreci kişilerin yaptığı normal bir eylem olduğunu ama sonradan normal bir eylem olmaktan çıktığını ve eylemlerin içerisine masum bir grup haricinde provakatör grupların da karıştığını tahmin ettiğini vurguladı.

TÜRK İNASINA OLAN GÜZENİ ZEDELEDİ
Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince de çatışma görüntülerinin Türkiye'yi farklı yerlere taşıyabileceği uyarısını yaparak, bir toplumda farklı düşünceleri olan, farklı fikirlere sahip olan kişiler kadar doğal bir şey olamayacağını, bu tür farklılıkların bir ülkenin zenginliği olduğunu dile getirdi.

Tamince, insanların büyük bir hassasiyetle çevrelerini savunmaları ve bu konuyla ilgili düşüncelerini açıklamaları kadar doğal bir şey olmadığını ama bunun başkalarının mal ve can güvenliğini gaspetmeyecek şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Fettah Tamince, farklı grupların yangın çıkardıkları, arabalara, binalara zarar verdikleri eylemlerin Türkiye'ye, Türkiye'nin dışarıdaki siyasal ve ekonomik imajına zarar verdiğini ve Türk insanına olan güveni zedelediğini de belirtti.