Altın yatırımcıları dikkat!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarının dolar paritesi ve likidite daraltılması beklentisinin gölgesinde olduğunu belirterek, "Fed Başkanı ve Eyalet Başkanlarının para politikasında likidite daralmasına gidilmesi gerektiği söylemleri büyük fonlardan altına satış getirdi" dedi.

Giriş Tarihi 15 Mayıs 2013, 00:00 Güncelleme 15 Mayıs 2013, 12:18
Altın yatırımcıları dikkat!

İÇİNDEKİLER

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yıldırımtürk, "Yılbaşından beri değişik zamanlarda Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı ve Eyalet Başkanlarının para politikasında likidite daralmasına gidilmesi gerektiği söylemleri büyük fonlardan altına satış getirdi" değerlendirmesini yaptı.
ABD'den açıklanan olumlu ekonomik veriler sonrası likidite daraltılması konusunun sürekli gündeme geldiğine işaret eden Yıldırımtürk, bu hafta Fed Eyalet Başkanlarının konuşmalarında farklı ve önemli açıklamalar olabileceğini
söyledi.

"Fed'den ilk aşamada 85 milyar dolar olan genişlemesini 70 milyara indirmesi beklenebilir"

İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır ise dünyanın en büyük para yöneticisi fonlarından birinin (BlackRock) "Altın hala boğa piyasasında" değerlendirmesine katılmadığını, altının boğa piyasasında olduğunu düşünmek için piyasaya çok uzun bir vadede bakıyor olmak gerektiğini, bunun da rasyonel olmadığını söyledi.
Piyasada işlem yapan ya da yatırım amaçlı altın alıp satanların en uzun vadeli işlemlerinin maksimum 1-1,5 senelik bir süreçte olduğu düşünüldüğünde, altının hala boğa piyasasında olduğunu söylemenin mantıksız olacağını anlatan Candır, "Altın net bir şekilde ayı piyasasına geçmiş durumdadır ve bu durum kısa, orta ve uzun vade için geçerli durumdadır" değerlendirmesinde bulundu.
Özellikle büyük fonların altından ciddi oranlarda çıkış yaptığı, geriye kalanların ise genel olarak kısa vade hedge fonlar olduğu belirten Candır, "Altında yükseliş eğilimlerinin önümüzdeki haftalarda sınırlı kalmasını beklemek doğal olacaktır.

Başta Fed'in kıdemli başkanlarından Philadelphia Başkanı Charles Plosser'ın üst üste vurguladığı Fed'in parasal genişlemesini azaltma ihtimallerinin, altında satış baskısını ön planda tutmasına neden olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Önceki Fed toplantısında parasal genişlemenin devam ettiğinin yinelenmesine rağmen, 22 mayısta açıklanacak Fed toplantı tutanaklarındaki öngörünün son derece önemli olacağına işaret eden Candır şöyle devam etti:
"Bizim beklentimiz, toplantıda Fed'in parasal genişlemesinin yıl sonuna ya da 2014 başına doğru azaltılması görüşlerinin artmış olabileceği yönünde...
Özellikle ABD'de verilerin olumsuzluğunun sınırlı göründüğü, 10 yıllık ABD hazine tahvilinin faizinin yeniden yüzde 2'ye yaklaştığı bu ortamda Fed, parasal genişlemenin balon etkisinden çekinecektir.
Diğer taraftan, parasal genişlemede çok sert hareketler yapması piyasaları sarsabileceğinden, Fed'den ilk aşamada 85 milyar dolar olan genişlemesini 70 milyar dolara indirmesi beklenebilir."
Altın fiyatlarında likidite daralmasının bir süredir fiyatlandığını belirten Candır, "Fed'in yıl sonuna doğru gelebilecek hamlesi hakkında önümüzdeki aylarda gelebilecek yorum ve haberlerinin altını tekrar 1,310-1,330 dolar bandına çekebileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"Altının güvenli liman olma özelliğini yitirdiğini düşünüyoruz"

Altın için geçtiğimiz ay mevcut olan fiziksel talebin ardından 1,400 Dolar seviyelerinin altına ve özellikle 1,330-1,350 bandına ikinci dalga satış görülmesi durumunda, yatırımcıların kısa vadeli fiziksel alım yapabileceği bir ortam oluşabileceğini belirten Candır, "Uzun vadede altının hem güvenli liman olma özelliğini hem de alım yönünde yatırım yapılabilir enstrüman olma özelliğini yitirdiğini düşünüyoruz" dedi.
Forex yatırımcısına, bu aşamada satışta kalma tavsiyesinde bulunan Candır, genel olarak yükselişlerin beklenmesini, zorlanma görüldüğü durumlarda satışa geçilmesinin en mantıklı hareket olacağını aktardı.
Şu anda mevcut olan satıcılı seyrin devam etmesi durumunda, bu noktaların yeniden satış noktaları olarak algılanabileceğini dile getiren Candır, "1,500 dolar seviyesinin üzerine çıkması gitgide zorlaşan altın fiyatlarında, kısa vadeli alımlar için 1,400-1,405, orta vade alımlar için ise 1,330-1,345 bölgesinin takip edilmesi gerekli" ifadelerini kullandı.