Benzine zam

Benzine bu geceden itibaren geçerli olmak üzere 6 kuruş zam yapıldı

Giriş Tarihi 14 Mayıs 2013, 00:00 Güncelleme 14 Mayıs 2013, 19:05
Benzine zam

İÇİNDEKİLER

Benzine bu gece yarısından geçerli olmak üzere 6 kuruş zam yapıldı.

TÜPRAŞ'IN SATIŞ MİKTARI AZALDI

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş), bu yılın ilk çeyreğinde ihracat dahil toplam satışlarını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 düşürerek, 4,9 milyon ton düzeyinde gerçekleştirdi.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bu yılın ilk çeyreğinde küresel ekonomideki yavaş büyümenin ve güçlü dolar kurunun "emtia" fiyatlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle 2013'te 113 dolar/varil seviyesinden başlayan "brent" ham petrol fiyatının, söz konusu dönemde 107 dolar/varil seviyesinden kapandığı bildirildi.

Ocak-mart döneminde, Akdeniz rafineri marjının 2,83 dolar/varil düzeyinde gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, Tüpraş'ın, yürüttüğü optimizasyon programlarına bağlı olarak, söz konusu dönemde toplam kapasite kullanımını yüzde 6,8 indirerek yüzde 64,6 seviyesine düşürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, üretimdeki optimizasyon ve talep düşüşünün 356 bin tonu, nafta, fuel oil ve makine yağlarındaki zayıf talep ve konjonktürden kaynakandığı ifade edildi.

Tüpraş'ın ilk çeyrekte yurt içi satışlarının yüzde 9 oranında azaldığı, ihracat dahil toplam satışların ise geçen yıla göre yüzde 8,5 azalışla 4,9 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu dönemde azalan satış hacmi ve ham petrol fiyatındaki azalışa paralel olarak satış gelirleri geçen yılın yüzde 12,9 aşağısında, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'ın ise rafineri marjındaki düşüşle geçen yılın yüzde 27,2 altında olmuştur. Ancak Tüpraş'ın 'Büyük Ölçekli Yatırım Teşvik Belgesi'ne sahip Fuel Oil Dönüşüm Projesi için bu dönemde harcanan tutar üzerinden, gelecek dönemlerde kullanılmak üzere vergi gelir karşılığı olarak, hesaplanan 87 milyon lira tutarındaki indirimli kurumlar vergisi teşviki, net dönem karını 130 milyon liraya taşımıştır."

"FUEL OİL DÖNÜŞÜM PROJESİ"

Söz konusu dönemde Fuel Oil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere 431 milyon lira yatırım harcamasının yapıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kasım 2014'te üretime başlayacak ve Türkiye'ye yılda yaklaşık 1 milyar dolar tutarında katma değer sağlayarak, ülkemiz cari açığını aynı seviyede düşürecek olan, 2,4 milyar dolar tutarındaki Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde bu güne kadar, 1,55 milyar dolar harcanmıştır. İlk çeyrek sonu itibariyle projenin tamamlanmasında yüzde 66 gerçekleşme ile programın önünde gidilmektedir."


İŞTE EN AZ YAKAN DİZELLER - TIKLAYIN...