'Git dava aç' tehdidi bitiyor

Vatandaş hakkını istediğinde 'Git açabiliyorsan dava aç' diye başından savan bankacılar artık iki kere düşünecek!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2013 Güncelleme 31 Mart 2013, 11:16
’Git dava aç’ tehdidi bitiyor

İÇİNDEKİLER

Tüketicilerden her fırsatta haksız yere ücret ve komisyon alan ve mahkeme kararlarını hiçe sayan bankalara karşı hak aramak kolaylaşıyor. Parası olmadığı için mahkemelere gidemeyen vatandaşlara Gümrük ve Ticaret bakanı Hayati Yazıcı'dan müjdeli haber geldi. Yazıcı tüketici mahkemelerinde dava açmanın parasız olmasını sağlayacak düzenlemeyi yapacaklarını söyledi. Mevcut düzene göre bilirkişi incelemesi yaptırılmayan ve tanık gösterilmeyen tüketici davalarında bile, dava masrafları 110 TL'yi buluyor. Tüketicilerin en fazla başvuru yaptığı ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili davalarda en az bir bilir kişi incelemesi yaptırıldığı dikkate alındığında vatandaşın yaklaşık 300-400 TL'lik bir masrafı önceden ödemesi gerekiyor. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarı'sında bu giderlerin peşin alınmasının önüne geçiliyor.

BANKADAN PARANIZI İSTEYİN
Böylece vatandaşlar rahatça mahkemelere gidip para vermeden dava açabilecek. Bankaların aldıkları ücret ve komisyonlarla ilgili Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin içtihat niteliğindeki kararlarını da emsal gösterebilecek. Yargıtay kredi kartı aidatının geri alınabileceği kararından sonra tüketicilerin dava açmadan direkt icra dairesi vasıtasıyla bankadan dosya masrafı gibi komisyonları talep edebileceğini de onamıştı.

ALTIN HESABI OYUNU
Bankalar ile kuyumcuları karşı karşıya getiren "altın hesapları" konusunda şikayet yağmaya başladı. Tüketicilerden gelen şikayetlere göre, bazı bankalar müşterilerinden habersiz altın hesabı açıyor. Bazı bankalar ise, açılan hesaplarda, altın alım satım oranını yüksek tutuyor. Bazı altın hesaplarında ise, altının gramajında hatalar yapılıyor. Altın hesaplarına ilişkin şikayetler, BDDK'nın yanı sıra bankalara 1.1 milyar liralık ceza kesen Rekabet Kurulu ile Hazine ve Merkez Bankası'na da gönderildi. BDDK ise inceleme başlattı. Yetkililer, vatandaşların bu tür hesapların açılıp açılmadığını kontrol etmelerini istediler.