Türkiye'nin notu yükseldi

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB+'ye yükseltti.

Giriş Tarihi 27 Mart 2013, 00:00 Güncelleme 28 Mart 2013, 01:49
Türkiye’nin notu yükseldi

İÇİNDEKİLER

S&P'den yapılan açıklamada, Türk ekonomisinin direnç kazandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

'Türk ekonomisinin görece sağlam olan mali performansını gözardı etmeden yavaşça yeniden dengelendiği görülüyor. Türkiye'nin dalgalı kur rejimi, döviz borçlanmasında temkinli limitlenme ve derinleşen yerel sermaye piyasası, ekonomiyi potansiyel sermaye hareketlerine karşı dirençli hale getiriyor. Bu sebeple, Türkiye'nin not görünümünü 'BB+ 'ya yükseltiyoruz. Görünüm durağan.'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunun 'BB'den 'BB+ 'ya yükseltmesine gerekçe olarak, Türkiye'nin artan ekonomik direncine ve çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti.

S&P'nin Türkiye'nin not artırımına ilişkin açıklamasında, 'Not artırımımız Türkiye'nin halen oldukça büyük olan dış finansman ihtiyacını, iç talepteki azalmanın da etkisiyle ihracat performansını artırarak yavaş ve sürdürülebilir şekilde azaltmasını yansıtmaktadır' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 2012 yılında Türkiye'nin cari açığının azalarak gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6 oranına kadar çekildiği hatırlatılarak, ekonomik büyümenin S&P tarafından daha 'sürdürülebilir' olarak görülen bir seviyeye çıkarıldığına işaret edildi.

Döviz borçlanmasını sınırlayan politikaların, kredi genişlemesine dair alınan önlemlerin ve dalgalı kur rejiminin faydalarının, Türkiye'nin dışsal dengelemesini sağladığı dile getirilen açıklamada, 'Bu faktörler 2013-2014 yıllarında dış likidite görünümünün kötüleşmesi halinde Türkiye'nin adaptasyonununa yardımcı olacaktır' görüşüne yer verildi.

Not artırımına bir diğer gerekçe olarak, 'Kürt meselesinin çözülmesi için kaydedilen ilerlemeye' dikkat çekilen açıklamada, 'Bunun, daha önce gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa, güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır' ifadeleri kullanıldı.

"DAHA YÜKSEK NOTU HAK EDİYORUZ"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin not artırımının cesaret verici olduğunu, ancak Türkiye'nin daha yüksek bir notu hak ettiğini bildirdi.