THY'den büyük yatırım

Son yıllarda yaptığı yatırımlarla dünyanın en iyi havayolları arasına giren Türk Hava Yoları 117 yeni uçak alacak.

Giriş Tarihi 15 Mart 2013, 00:00 Güncelleme 15 Mart 2013, 17:06
THY’den büyük yatırım

İÇİNDEKİLER

Gerçekleştirdiği büyüme rakamlarıyla dünyanın önemli havayolu şirketleri arasına giren Türk Hava Yolları (THY), önemli bir karara daha imza atıp Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük uçak alım kararını verdi. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu'nun bugün yaptığı toplantıda aldığı karar, Avrupa yapımı Airbus'tan 25 adet A321, 4 adet A320 NEO, 53 adet A321 NEO ve 35 adet A321 NEO opsiyonunu içeren 117 uçak alımını kapsıyor.

THY Basın Müşavirliği'nce yapılan açıklamaya göre, Türk Hava Yolları filosuna 2015 yılından itibaren katılmaya başlayacak olan 117 uçağın finansman biçimi daha sonra belirlenecek. Alımı planlanan uçaklar opsiyonlarla birlikte 2020'ye kadar filoya dahil edilecek. 2015-2020 yılları arasında katılacak ve kira süresi sonunda çıkacak uçaklarla Türk Hava Yolları filosunda kargo uçakları dahil 2020 yılı sonunda toplam uçak sayısı 375'i bulacak. Halen yaklaşık ortalaması 6.6 olan filo yaşı ise, yeni uçakların filoya katılımıyla 5'e düşecek.

UÇAKLARIN ÖZELLİKLERİ
Yakıt tasarrufu sağlayan uçakların gövdelerinde korozyona dayanıklı malzeme kullanılıyor. Uçaklar en son teknolojiye sahip. Bakımları kolay ve operasyon maliyetleri düşük. Yeni motor teknolojisine sahip olan bu uçakların uçuş kontrol ve avionik sistemleri de son model. Kabin içi havalandırma sistemleri yolcuları rahatsız etmiyor. Geniş kokpit dizaynına sahip olan uçakların güçlendirilmiş iniş takımları var ve kargo kapasiteleri de yüksek. Dar gövdeli A321 ailesinde, business sınıfında sabit business class koltuklar ve son model uçak içi eğlendirme sistemleri, ekonomi sınıfında da her yolcuya ait ekranla sunulan video ve oyun imkanları yer alıyor.

Airbus dar gövde ailesinin koltuk başına en verimli uçağı olan A321 uçaklarının sağladığı maliyet avantajı esas alınmakla birlikte, yeni nesil A321 NEO'nun menzil avantajı daha fazla noktaya uçuş olanağı da sunacak.

UÇAK SAYISI VE KOLTUK KAPASİTESİ

Türk Hava Yolları'nın şu anda 211 olan uçak sayısı, yıl sonunda 235'e çıkacak. Sipariş verilen 117 uçak toplam 21 bin 644 koltuk kapasitesine sahip. Halen mevcut olan toplam 37 bin 800 koltuk kapasitesi yeni uçakların filoya girmesiyle iki katına çıkacak.

YOLCU SAYISI ve CİRO

Türk Hava Yolları, geçtiğimiz yıl 39 milyon yolcu taşıdı. Bu yıl sonunda taşınan yolcu sayısının ise 46 milyona ulaşması bekleniyor. 117 yeni uçağın yedi yılda devreye girmesiyle bu sayının 90 milyona ulaşması hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 8 milyar dolar ciro yapan Türk Hava Yolları, önümüzdeki yedi yıl sonunda 18 milyar doların üzerinde bir rakam hedefliyor.

PERSONEL
Türk Hava Yolları'nda bugün itibariyle 15 bin 679 personel görev yapmakla birlikte yeni uçakların devreye girmesiyle ortaya çıkabilecek personel ihtiyacında 2020 yılı itibariyle toplamda 28 bin 944 istihdam rakamı öngörülüyor. Bu miktarın yaklaşık 5 bin 758 kadarını kokpit ekibi, 12 bin 452 kadarını kabin ekibi, 970 kadarını teknisyen ve 9 bin 765 kadarını ise yurt içi ve yurt dışı personelin oluşturması bekleniyor. Sözkonusu ihtiyacın karşılanması ve verimin artırılması için yapılan planlamalara uygun adımlar atılmaktadır.

TÜRK HAVA YOLLARI

1933 Yılında 5 uçaktan oluşan filoyla kurulmuş olan Star Alliance üyesi Türk Hava Yolları bugün 211 (yolcu ve kargo) uçaklık filosuyla, 183 uluslararası, 36 yurtiçi olmak üzere dünyada 219 noktaya uçan, 4 yıldızlı havayolu şirketi. Türk Hava Yolları, Skytrax değerlendirmesine göre 2011 ve 2012 yılı "Avrupa'nın En İyi Havayolu", Comfort Class koltuğunda "En İyi Premium Ekonomi Koltuğu" ve "Güney Avrupa'nın En İyi Havayolu" seçildi. Türk Hava Yolları'na ayrıca 2010 yılında Skytrax tarafından 'Dünyadaki En İyi Ekonomi Sınıfı İkram' ödülü ve 2011 yılında Skyscanner tarafından "En İyi İkram" ödülü verildi. Türk Hava Yolları, uzun uçuşlarda Business Class yolculara 'Flying Chef' hizmeti sunan ilk havayolarından biri.

STAR ALLIANCE
Türk Hava Yolları, 1997 yılında kurulan Star Alliance havayolu ittifakı üyesidir. Star Alliance, tüm dünyada günde 21,900 sefer ile 194 ülkede 1,329 noktaya hizmet veriyor. Air Transport World tarafından "Market Leadership Award" ve Business Traveller Magazine ile Skytrax tarfından "Best Airline Alliance" ödüllerine layik görülen Star Alliance'a üye diğer havayolları; Adria Airways, Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Avianca, TACA Airlines, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EGYPTAIR, Ethiopian Airlines, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, SWISS, TAM Airlines, TAP Portugal, Turkish Airlines, THAI, United and US Airways, EVA Air , Star Alliance havayolları ittifakına dahil olacak diğer havayolları.