Yargıtay kararı hiçe sayılıyor

Faizler konusunda anlaştıkları için ceza alan bankalar, kart aidatında da mahkeme kararlarını dinlemiyor. Üstelik Yargıtay'ın içtihatı da var!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mart 2013 Güncelleme 12 Mart 2013, 14:01
Yargıtay kararı hiçe sayılıyor

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz gün Rekabet Kurulu'nun faizler ve ücretler konusunda ortak hareket ettikleri için para cezasına çarptırdığı bankalar, mahkeme kararlarını da dinlemiyor. Aldıkları haksız ücretler konusunda yüzlerce yargı kararı olmasına rağmen bildiklerini okuyan bankalar, özellikle kart aidatını ısrarla istemeye devam ediyor.

PARANIZI İSTEYİN
Bu konuda Yargıtay 13. Dairesi'nin 2011/4736 esas ve 2011/11579 sayılı kararında tüketicilerin kredi kartı aidatlarını geri alabilecekleri, üstelik bunu 10 yıllık geriye dönük olarak talep edebilecekleri hükmü çıkmıştı. Yargıtay'ın kararları içtihat sayılıyor ve bu yöndeki tüm davalarda emsal teşkil ediyor. Bu içtihata rağmen, hemen her banka aidat almaya devam ediyor. Bu konuda talepte bulunan tüketicilere zorluk çıkartan bankalar, belge vermemek için de direniyor. Birçok banka, belge isteyen müşterilerinden her bir yaprak belge için 5 liradan başlayan paralar bile isteyebiliyor. Yargıtay'ın kararını emsal göstererek siz de hakkınızı arayabilirsiniz. Bunun için yapacağınız birkaç işlem bulunuyor:

1. ADIM:
Önce, kredi kartını veren bankaya başvurup, kredi kartınız için bugüne kadar ödediğiniz kart aidatı miktarının ve ödeme tarihlerinin yazılı olarak size bildirilmesini isteyin. Bu başvuruyu PTT'den iadeli tahaahütlü ya da noter aracılığı ile yapın. Banka, mevzuat gereği, başvurunuza 20 gün içinde yazılı olarak yanıt vermek zorunda. Elinizde ödemelerle ilgili ekstreler varsa, bu başvuruya gerek yok.

2. ADIM:
Kredi kartı aidatı olarak geçmişten bugüne kadar ödediğiniz miktar ve ödeme tarihlerini gösteren belgelerle bankaya başvurup, ödenen miktarın tarafınıza geri ödenmesini talep edin. Bunu da yine PTT ya da noter aracılığı ile yapın.

3. ADIM:
Banka başvurunuza olumsuz yanıt verirse ya da cevaplamazsa size en yakın kaymakamlıktaki tüketici sorunları hakem heyetine yazılı başvurup, yargı sürecini başlatabilirsiniz. Bu başvuruyu e-devlet üzerinden internetten de yapabilirsiniz. Bu başvuruda Yargıtay'ın kararını da emsal gösterebilirsiniz.

VATANDAŞ ŞiKAYET YAĞDIRIYOR
"Garanti Bankası Bonus kredi kartı kullanıcısıyım. 6 Şubat'ta bankayı arayarak kartımın iptal edilmesini istedim. 93 lira borcum olduğunu, borcumu ödememi, kartı iptal ettiklerini söylediler. Daha sonra iptal ettirmezsem bonus vereceklerini söylediler. Kabul etmedim. Bu arada borcum 186 lira oldu. İptal ettirdiğim bir alışverişin taksitlerini alıyorlarmış." C.D. "Finansbank, hiç kullanmadığım hatta olduğundan bile haberim olmayan, sözde kredi kartıma 150 lira yıllık aidat işleterek, e-maile ekstre gönderdi. Bankayı aradım. Aidatı kabul ettiğimi kabul eden bir cümle söyleyerek, kartı iptal edebileceğini söyledi. Başka türlü iptal edilemeyeceğini belirtti. Ben de aidatı kabul etmedim. Kart iptal olmuyor." İ.S.

HERKESiN FiYATI FARKLI
Bankalar kredi kartı aidatlarını değişik şekillerde uyguluyor. 10 lira ile 2 bin dolar arasında değişen rakamlar, BDDK'nın internet sitesinde yayımlanıyor. Tüketiciler de daha uygun bankayı seçebiliyor. Fakat mahkemeler bu aidatların alınmasının hukuksuz olduğuna karar veriyor. Yeni kanunla bunların bir kez alınması da söz konusu olacak.