İstanbul sermayesini korkutan tablo

Son 10 yılda İSO'nun 1000 sanayi şirketi içinde 155'i Anadolu'ya kaydı. Bu istatistik, Türkiye'de bazı temel kavgaların nedeni olarak ortaya çıkıyor.

Giriş Tarihi 27 Mart 2012, 00:00 Güncelleme 27 Mart 2012, 15:57
İstanbul sermayesini korkutan tablo

İÇİNDEKİLER

Rotahaber'in haberine göre Türkiye'de sermaye Anadolu'ya kayıyor. İstanbul Sanayi Odası'nın yaptığı araştırmaya göre son 10 yıl içerisinde Anadolu'da doğup büyüyen 155 şirket, "En büyük 1000 şirket" arasına girdi.

Türkiye'de "siyasi çekişmelerin temelinde ekonomi var" diyenler, bu tablo ile bir kez daha haklı çıkmış oldu. 28 Şubat müdahalesinin, sermayenin Anadolu'ya kaymasına engel olmak için yapıldığı yolundaki veriler, bu istatistik ile yeniden gündeme gelecek.

Post modern darbe, Anadolu sermayesinin gelişmesine bir süreliğine set vurdu, ancak son 10 yıllık dönemde bu süreç hız kazanarak devam etti.

İSTANBUL SERMAYESİNİ KORKUTAN TABLO

İSO istatistiklerine göre Anadolu'daki büyük şirketler, 5 ayrı merkezde kümelenmiş durumda.

Samsun Giresun Trabzon :10
Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Kayseri: 45
Konya, Antalya, Ankara Eskişehir: 30
Adapazarı, Bolu, İzmit: 43
Manisa, Balıkesir, Bursa: 27


Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, İSO'nun 1000 sanayi şirketi içinde 155'inin Anadolu'ya kaydığı yolundaki istatistiğini değerlendirirken, ''Müthiş bir hareketlilik ve dinamizm var. Bizim onun önünü açıyor olmamız lazım" dedi.

Anadolu sanayicisinin sıkıntılarına da değinen Hisarcıklıoğlu, "Sanayi ve büyük firmalar Anadolu'ya kayarken, biz Anadolu'yu Gümrük Birliği'nin içine sokamadık. Anadolu'yu Avrupa'ya tren yolu ile bağlayacak Balo Projesi'ni hayata geçirdik. Bu proje Anadolu'yu Gümrük Birliği'ne sokacak'' dedi.