Mirasta devrim gibi değişiklik!

Ölen kişilerin mal varlıkları mirasçıların üzerine artık bir günde otomatik olarak geçecek.

Giriş Tarihi 21 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 21 Aralık 2011, 09:27
Mirasta devrim gibi değişiklik!

İÇİNDEKİLER

Tapuda otomatik miras dönemine geçiliyor. Varisler ilgilenmediği için onlarca yıldır tapuda ölen kişilerin üzerinde kalan mal varlıkları bir günde mirasçıların üzerine otomatik olarak geçecek.

Türkiye'nin çözümü en zor konuları arasına yerleşen ve adeta sorun yumağına dönüşen miras işlemlerinde devrim niteliğinde bir yenilik yapılıyor. Tapu Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, bundan sonra ölen kişilerin tapudaki tüm mal varlıkları, mirasçıların başvurusu olmaksızın, tapu müdürlükleri tarafından varislerin üzerine otomatik olarak yazılacak. Varisler, yeni sistem sayesinde büyük ve karmaşık bir bürokratik yükten kurtulacak. Yeni sistem yasa çıktıktan sonra yaşanan ölümlerde uygulanacak. Geçmişe dönük uygulama içinse teknik çalışmalar devam ediyor.

Mirasçılık belgesi düzenlenecek

Bugün'e göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu Kanunu'nda tek maddelik değişiklik öngören yeni bir yasa tasarısı taslağı hazırladı. Düzenleme çıktıktan sonra yaşanacak ölüm olaylarında otomatik miras sistemi işleyecek. Ölen kişilerin mal varlıkları, varislerin tapu siciline hisseleri oranında kaydedilecek. Anlaşmazlık durumunda mahkeme yolu yine açık olacak. Tapuda mal varlığı olan bir vatandaş öldüğünde tapu müdürlükleri hemen harekete geçerek mirasçıları arayacak. Bu amaçla TC kimlik numaraları kullanılacak. Kimlik numarasından araştırma başlatan tapu müdürlükleri bu mal varlığı üzerinde kimlerin varisçi olduğunu tek tek belirleyecek. Tapu müdürlükleri tespit ettiği varisler için önce "mirasçılık belgesi" düzenleyecek. Daha sonra bu belge resen "elbirliği mülkiyeti" şeklinde tapuya tescil edilecek. Böylece ölen kişinin mal varlığı hukuken mirasçıların kaydında görünecek.

Kız çocukları kazançlı

Düzenlemenin gerekçesi; "Ölen vatandaşlarımızın ölüm tarihi üzerinden onlarca yıl geçmesine karşın, gerekli miras intikallerinin zamanında yapılmaması nedeniyle, tapu kütüğündeki kayıtların doğru ve güncel tutulmadığı, devlet alacaklarının tahsilinde gecikmelere ve yeşil kart ile doğrudan gelir desteği gibi uygulamalarda da sorunlara neden olduğu görülmektedir" şeklinde ifade edildi. Düzenleme sayesinde vatandaş onlarca ayrı işlemi gerektiren bürokratik yükten kurtulacak. Kurumlar arasındaki vatandaş trafiği sona erecek. Otomatik işlem sayesinde kişisel mal varlığına kavuşan vatandaş, tapu kayıtlarını teminat gösterip bankalardan kolayca kredi alabilecek. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde kız çocuklarına miras bırakılmaması geleneği yeni sistemle son bulacak. Baba öldüğü anda mirasa konu olan mallar kız-erkek tüm çocukların tapudaki kayıtlarına eşit oranlarda yazılacak.