Özel kitap!

Bu yıl ortalama % 10 zamlanan özel okullar, masraflarıyla da cep yakıyor! Devlet okulunda kitap parasız ama özellerde veliye çıkan yıllık kitap-kırtasiye faturası bin 500 liraya dayanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Eylül 2011 Güncelleme 12 Eylül 2011, 00:00
Özel kitap!

İÇİNDEKİLER

Çocuğunu özel okulda okutan aileleri, zamlanan okul ücretinin yanı sıra yüksek tutarlara ulaşan kitap-kırtasiye masrafı da vuruyor. Bu eğitim-öğretim döneminde özel okulların yıllık ücretleri İstanbul'da ortalama yüzde 10, Anadolu'da ortalama yüzde 8.5 zam görürken; bu artışa göğüs germeye çalışan veliler bir de ağır kitap-kırtasiye faturası ödüyor.

ALINACAK LİSTESİ KABARIK
Devlet okullarında okuyan öğrencilere ders kitapları parasız olarak verilirken; özel okullarda çocuk okutanlar her yıl yüklü kitap kırtasiye faturasıyla karşılaşıyor. Özel okulların çoğunda sadece bu eğitim-öğretim dönemi için kitaplara verilen para 500 ila bin lira arasında bulunuyor. Kitap faturası, çocuğun bulunduğu okula ve sınıfa göre değişiklik gösteriyor. Özel okullarda müfredat kitapları da öğrencilere parayla verilirken, kitap faturasının yüksekliğinde ağırlıklı etkiyi yabancı dil kitapları yapıyor.
Bazı okullar kırtasiye malzemelerinin de okuldan alınmasını istiyor. Örneğin; piyasada 50 kuruş olan bir kalemin, özel okulun kırtasiyesinde 5 katına varan fiyatlarla satıldığı görülüyor. Bazı okullar da öğrencilerden istedikleri kırtasiye malzemeleri için 'marka' adı veriyor ve bunlar da genellikle pahalı markalar oluyor. Kitap masraflarının üzerine kırtasiye ve malzeme faturası da eklenince, özel okulda çocuk okutan velinin cebinden bu eğitim-öğretim döneminde bin 500 liraya varan tutarda para çıkıyor. Veliler, müfredat kitaplarının özel okullarda da parasız verilmesini istiyor. Bazı okulların kırtasiye malzelerinin okuldan alınmasını istemesi de velilerin tepkisine yol açıyor.

OKUL KIYAFETLERİNE % 50'YE VARAN ZAM
Özel okullarda okuyan öğrencilerin kıyafet faturası da kabarık. Forma, tişörtler, ceket, hırka, süveter ve okul eşofmanı için velilerin cebinden 500 liraya varan tutarda para çıkıyor. Gazetemizi arayan velilerin şikayetleri, bazı okullarda kıyafetlerin tutarının bir önceki yıla göre yüzde 50'ye varan oranda zamlandığını ortaya koyuyor.