Devlerden tam gaz yatırım

Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin yatırım atağı sürüyor. Zorlu ve Çalık'ın da aralarında olduğu 5 büyük holding, bu yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım yapacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2011 Güncelleme 21 Şubat 2011, 11:30
Devlerden tam gaz yatırım

İÇİNDEKİLER

Yaşanan global krizden bazı ülkeler ile birçok uluslararası şirket ağır yara alırken; Türkiye'de holdinglerin yatırımları hız kesmiyor. Aralarında Zorlu ve Çalık'ın da olduğu 5 büyük holding, bu yıl yatırımlar için yaklaşık 3 milyar dolarlık kaynak ayırdı.

İşte bu holdinglerin 2011 yatırım planları:

700 MİLYON DOLARLIK HAMLE

ÇALIK HOLDİNG:
2011'de ortalama 700 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Grup şirketlerinin yurt içi ve yurt dışında öncelikli olarak enerji, bankacılık ve telekom sektörlerinde takip ettiği yeni özelleştirme ve satın alma işlemleri mevcutken, bu işlemlerin 2011'de hayata geçirilmesi durumunda planlanan yatırım tutarı revize edilerek yükseltilecek. Holding bu yıl ağırlıklı olarak enerji, inşaat, telekom ve madencilik sektörlerine yatırım yapacak. Grup, madencilik sektöründe ortalama 60 milyon dolarlık, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım için 100 milyon liranın üzerinde, enerji üretim portföyünde mevcut olan RES, HES ve TES projeleri için 150 milyon doları aşkın, inşaat ve gayrimenkul geliştirme alanında 300 milyon liranın üzerinde ve telekomda 40 milyon euro yatırım planlıyor.Holding, öngörülen bütçenin yaklaşık yüzde 70'ini yeni yatırımlara tahsis etti.
ZORLU GRUBU:
Devam eden yatırımlarına öncelik verecek. Grup, 2011 yılı için yaklaşık 1.2 milyar dolarlık bir yatırım harcaması öngörüyor. Grubun yatırımlarının önemli kısmını enerji oluştururken, bu yıl Vestel'de de iyileştirme ve yeni ürün yatırımları kapsamında 100 milyon dolar tutarında yatırım planlanıyor.

BORUSAN HOLDİNG:
400 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini açıklayan Holding CEO'su Agah Uğur, yatırımların önemli bölümünü enerji alanında yapmayı planladıklarını söyledi. Uğur, yatırım bütçesinin 50 milyon dolar civarındaki kısmının yenileme ve regüler yatırımlardan oluştuğunu, geri kalanın büyüme ve verimlilik artışına yönelik sıfırdan yatırımlar olacağını belirtti.

ANADOLU GRUBU:
2011 yılında gerçekleştirmeyi planladığı yatırımların tutarı yaklaşık 800 milyon lira (506 milyon dolar). Mevcut işlerinin yanı sıra devam eden santral projeleri ile enerji sektörüne de önemli miktarda yatırım yapacak. Planlanan yatırımların yaklaşık yüzde 30'u sıfırdan, yüzde 60'ı yenileme ve altyapı yatırımlarından oluşuyor. Grup, 2011 yılı yatırımlarının yaklaşık yarısını yurt dışına ayırdı.

BOYNER HOLDİNG:
63.5 milyon liralık (yaklaşık 40 milyon dolar) yatırım planlıyor. Yatırımların ağırlığını perakende oluşturacak. Bu yılki yatırımların yüzde 84'ü yeni, yüzde 16'sı ise yenileme ve altyapı şeklinde olacak.