Bu sektör eleman bulamıyor

Yaklaşık 1 yıl önce İstanbul'da tamamen sosyal sorumluluk çerçevesinde sektörün gelişmesine destek amacıyla kurulan İşitme Cihazları Akustik Akademi Derneği (İCAAD), işitme cihazı sektörünün çok acil 2 bin 500 elemana ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Giriş Tarihi 15 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 15 Şubat 2011, 15:30
Bu sektör eleman bulamıyor

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 1 yıl önce İstanbul'da tamamen sosyal sorumluluk çerçevesinde sektörün gelişmesine destek amacıyla kurulan İşitme Cihazları Akustik Akademi Derneği (İCAAD), işitme cihazı sektörünün çok acil 2 bin 500 elemana ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Sektörün en büyük sorunu olan kalifiye eleman sıkıntısını çözmek için devletten destek beklemeden, harekete geçen İCAAD, bir yandan işsiz gençlere iş imkanı sağlayacak, öte yandan işitme sektörüne kalifiye elaman (akustiker, uzman akustiker) yetiştirecek. Bu kapsamda, AB nezdinde odyoloji ve akustik alanında 40 yıldır eğitim veren ve binlerce kalifiye eleman yetiştiren Almanya Lübeck kentinde olan Bundesinnung der Hörgerate-Akustik Körperschaft des öffentlichen Rechts Deutschland (BİHA) ile patnerlik sözleşmesi imzalayan İCAAD, bu kurumun desteği ile Türkiye'de bir meslek okulu kuruyor. Eylül ayında eğitime başlayacak olan Akademi, BİHA'nın eğitim programına paralel eğitim verecek ve Türkiye sektöre uzman personel yetiştirecek.

Bu kapsamda, İstanbul'da düzenlenen İCAAD'ın tanıtım toplantısına, İşitme Cihazları Akustik Akademi Derneği Başkanı Mehmet Emin Ağaç, İşitme Cihazları Akustikerler Birliği Başkanı Marianne Frickel, İşitme Cihazları Akustikerler Birliği Başkan Yardımcısı Gabriele Gromke, İşitme Cihazları Akustik Akademisi Sorumlu Müdürü Gerrit Witschab, İşitme Cihazları Akustik Akademi'den Doç. Malte Roberz ve Almanya'da yayınlayan Medianverlag'dan Björn Kerzmann katıldı. Toplantıda, İCAAD ile BİHA arasında partnerlik anlaşması imzalandı.

"GELECEĞİN UZMAN AKUSTİKERLERİ İCAAD'TA YETİŞECEK"
Toplantıda konuşan İCAAD Başkanı Mehmet Emin Ağaç, Türkiye'de hızla gelişen işitme sektöründe büyük oranda teknik eleman sorunu yaşandığını kaydederek, "Sektörün en gelişmiş cihazları ülkemezide satılıyor. Ancak bu cihazların ayarını yapacak. Kalıbını çıkaracak teknik eleman çok az. Şu anda acil olarak ülkemizde 1500 akustiker, 1000 uzman akustikere ihtiyaç var. Yine en az 1500 işitme merkezine ihtiyaç var. Sektörde potansiyel çok ama teknik eleman sıkıntısı nedeniyle, yeni mağazalar açılamıyor. Eleman ihtiyacı ise önümüzdeki yıllarda artacak" dedi.

Bu nedenle, sektörde yeni kurulan İCAAD'ın sosyal sorumluluk kapsamında sektörün ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla bir okul açtığını belirterek, "Bu okuldan mezun olanların işi hazır olacak" dedi.
Başta Almanya olmak üzere, AB'nin sektöre ilişkin saygın kuruluşları ile yaptıkları işbirliği anlaşmasına değinen Mehmet Emin Ağaç, "İşitme sorunu globaldir onun için geniş açıdan bakmak gerekir. Eğitimde yaklaşık 40 yıllık deneyime sahip olan BİHA dünya işitme sektörüne ciddi katkılar sunuyor. Ve bünyesinde bulunan AHA dünya işitme sektörüne örnek olabilecek niteliktedir. BİHA ile çalışmamızın 2 temel amacı bulunmaktadır. Birincisi tecrübelerinden istifade etmek, İkincisi de gerçek bir partnerlik ile
beraber hareket etmek ve sektördeki soruna global çözüm aramak" şeklinde konuştu.

İŞ GARANTİLİ MESLEĞİN TEMELİ ATILDI
"Geleceğin en prestijli mesleklerinden birisi Türkiye'ye geliyor" diyen Ağaç, konuşmasında şunları söyledi: "Sektöre öncülük eden İCAAD'ın bu yıl Eylül ayında başlatacağı teorik ve uygulamalı eğitim, geleceğin en iyi prestijli ve iş garantili mesleğinin temelini attı. Sektörün ihtiyacı olan farklı alanlarda personel yetiştireceğiz. Sosyal sorumluluk çerçevesinde hayata geçirilen bu Akademi çalışma hem işsiz gençlere iş imkanı sağlayacağı gibi sektörün gelişmesi için de büyük katkı sağlayacak. Yurt
çapındaki işitme merkezlerinin sayısında büyük artış olacak."

2-3 BİN TL MAAŞ ALACAK
Akademinin 2 ve 3 yıllık teorik ve uygulamalı eğitim döneminin sonunda mezun olacak akustiker ortalama bin 500-2 bin TL, uzman akustiker ise ortalama 2 bin 500- 3 bin 500 TL maaş alacak. Öte yandan, toplantıya katılan İşitme Cihazları Akustikerler Birliği Başkanı Marianne Frickel, Avrupa Birliği ve Almanya'daki işitme sektörü hakkında bilgi verdi ve sadece Almanya'da işitme sektörünün yıllık cirosunun 1 milyar euro olduğunu kaydetti. İCAAD ile yaptıkları işbirliğine de değinen Frickel, "İCAAD'ı sektöre yaptığı katkı için kutluyorum. Çok iyi bir ortak bulduğumuz için mutluyuz. Kurumunuzun her zaman yanında olacağız" dedi.

İşitme Cihazları Akustikerler Birliği Başkan Yardımcısı Gabriele Gromke de BİHA'nın çalışmalarına değindi ve "BiHA bir akademik yetkinlik merkezi. Tüm dünyada akredite bir kurum" dedi.