Ucuzluk geliyor

22 Mart'ta yürürlüğe girecek yeni Hal Yasası ile satıcılar ürünü direkt tarladan alabilecek. Bu sayede sebze ve meyvenin yüzde 25 daha ucuza satılması bekleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2011 Güncelleme 14 Şubat 2011, 10:17
Ucuzluk geliyor

İÇİNDEKİLER

Sebze ve meyvede ucuzluk göründü. Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman, geçen yıl TBMM'de kabul edilen Hal Yasası'nın 22 Mart'ta yürürlüğe gireceğini söyledi.

Yasa ile sebze ve meyvede aracıların yani komisyoncuların devreden çıkacağını ifade eden Çakman, "Yeni Hal Yasası ile pazarcı esnafı da direkt tarladan ve üreticiden mal alabilecek. Bu sayede sebze ve meyve yüzde 25 daha ucuza satılacak. 22 Mart tarihinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Tüm toptancı halleri ulusal bir borsa haline gelecek" dedi. Çakman, yeni yasadaki en temel değişikliğin hal kayıt sistemiyle ilgili olduğunu, düzenlemeyle pazarcı esnafının direkt üreticiden aldığı ürünün yüzde 2'si miktarında ürünün alındığı yerdeki belediyeye rüsum bedeli ödeyeceğini, yıllardır süregelen komisyon kârının da tarihe karışacağını kaydetti.

DENETİM ELEMANINA PRİM
Denetimlerin daha sağlıklı yapılabilmesi için 'prim sistemi' getirildiğini ifade eden Çakman, şöyle konuştu: "Maliye Bakanlığı ve belediye ekipleri eksik fatura gösteren veya belediyeye rüsum bedelini ödemeyenlere aldığı ürün miktarının yüzde 25'i kadar ceza kesecek. Kesilen cezalardan denetim elemanlarına prim verilecek."