Merkez'den piyasaya müdahale

Giriş Tarihi 24 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 24 Ocak 2011, 14:23
Merkez’den piyasaya müdahale

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası, kısa vadeli TL zorunlu karşılıklarda piyasa beklentilerinin üzerinde artışlara giderken, zorunlu karşılık oranını vadesiz hesaplarda 400 baz puan; 1 ve 3 ay vadeli mevduatlarda 200 baz puan artırdı ve yeni oranlar ile piyasadan 9.8 milyar TL likidite çekeceğini açıkladı.

TCMB, vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar için TL zorunlu karşılık oranlarını yüzde 8'den yüzde 12'ye, 1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (1 ay dâhil) için yüzde 8'den yüzde 10'a, 3 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları ve özel fon havuzları (3 ay dâhil) için yüzde 7'den yüzde 9'a, mevduat/katılım fonu dışındaki diğer yükümlülükler için yüzde 8'den yüzde 9'a yükseltildi.

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, "TCMB'nin birkaç hedefi vardı; vadenin uzatılması ve kredi büyümesinin kontrol altına alınması. Dolayısıyla her ikisinin arkasında da agresif durduğunu gösteren bir karar almış gibi görünüyor. Yani TCMB kısa vadeyi ciddi anlamda caydırıcı kılmaya çalışıyor. Bu herhalde kalıcı bir farklılaşma diye tahmin ediyorum. Önümüzdeki dönemde munzamlarda iyileştirme olsa da herhalde bir ve ay altı mevduatların ciddi pahalı tutulması gibi bir plan var. Aksi halde bu kadar agresif bir hareket olmazdı" dedi ve şöyle devam etti:

"TCMB vade dilimlerini bir öncekine göre daha da ayrıştırmış. Daha önce 3-6 ay aynı orandayken şimdi onu da ayırmış. Orada ciddi maliyet artışı var. Zaten vadesizle ilgili bir sınırlandırma BBDK'dan da gelmişti. Onu destekleyici uzun dönemli bir hedef var orada. Diğer kısmı da diğer para politikasında verdiği sinyalin arkasında, munzamlarda net sıkılaştırıcı bir artış, dolayısıyla kredi büyümesini hedefleyen bir yapı varmış gibi görünüyor."

TL zorunlu karşılıklar, 6 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları için (6 ay dâhil) yüzde 7, 1 yıla kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları için yüzde 6, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar/katılma hesapları ile birikimli mevduatlar/katılma hesapları için yüzde 5, 6 aya kadar (6 ay dâhil) ve daha uzun vadeli özel fon havuzları için vadesine karşılık gelen ilgili oranlar olarak sabit tutuldu.

Fortis Ekonomisti Erkin Işık, "Zorunlu karşılık oranları beklentilerin üzerinde arttı ve faiz indirimi ile birlikte değerlendirildiğinde sıkılaştırıcı bir etkisi olabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Bunun yanında, yarınki Enflasyon Raporu'nda bu uygulamaya ne şekilde devam edileceği konusunda sinyaller önemli olacaktır. Banka daha düşük zorunlu karşılık artışları ile faizleri sabit tutmayı veya sınırlı faiz indirimleri ile yine yüksek boyutlu zorunlu karşılık artışları yapmayı düşünebilir. Ancak bu konudaki iletişimin daha net olması, etkisini de artıracaktır" dedi. .

Reuters'a bilgi veren bir TCMB yetkilisi, "Yabancı para yükümlülüklerinde yüzde 11 olan zorunlu karşılık oranlarında bir değişiklik yok" dedi.

Merkez Bankası yeni düzenlemenin 4 Şubat 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacağını ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 18 Şubat 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacağını açıkladı.