Sanayiciye gazda indirim müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Van'da katıldığı 4'üncü Organize Sanayi Bölgeleri Enerji Zirvesi toplantısında OSB'lerin kullandığı ve bugün sona erecek olan indirimli gazla ilgili açıklama yaptı.

Giriş Tarihi 30 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 30 Ekim 2010, 18:28
Sanayiciye gazda indirim müjdesi

İÇİNDEKİLER

Bakan Yıldız, 2011'de gazdaki indirimin yüzde 1 ile 2.5 arasında sabitlenmesi için çalıştıklarını ve bu konuyla ilgili yazışmaların sürdüğünü söyledi.

Enerji zirvesi toplantısına katılmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uçakla geldiği Van'da Ak Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Van Valisi Münir Karaloğlu, sanayici ve işadamları tarafından karşılandı. İlk olarak Van Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret eden Bakan Yıldız, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılacak olan OSB 4'üncü Enerji Zirvesi'ne katıldı. Zirvede, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurumu (OSBÜK) Başkanı Mahmut Yılmaz, Van OSB Başkanı Sinan Hakan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ve Vali Münir Karaloğlu'nun konuşmalarının ardından Bakan Yıldız kürsüye çıktı.

SANAYİDEKİ GAZ İNDİRİMİ YÜZDE 1 İLE 2.5


Bakan Yıldız günlerdir beklenen sanayide kullanılacak gaz indirimi ile ilgili açıklama yaptı. İndirimli gaz sözleşmesinin bittiği bugünde Bakan Yıldız, 2011 yılındaki indirimin yüzde 1 ile 2.5 olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, "Organize sanayilerimizin 2011 yılında alacakları indirim miktarı yüzde 1 ile 2.5 civarında bir miktara sabitlendi. Bununla alakalı BOTAŞ, OSB ve EPDK gerekli yazıları yazdı. Özellikle OSB Bölge Müdürlükleri yüzde 2.5 civarında bir indirim almış olacak. Bunun toplam maliyetimizin daha altında bir rakam olduğunu biliyorsunuz. Yani BOTAŞ, dışardan ithal ettiği gazın ortalama maliyetinin biraz daha altında bu gazı veriyor. Hem sanayicimize destek olsun, hem de tüketim miktarlarıyla alakalı al ve öde kaygılarını kısmen hafifletebilmiş olsun. Bunun önemli bir destek olduğu kanaatindeyim. Bunun için tabi ki 2011 yılından sonraki bütün abonelerimizin sanayici olsun tüketici lehine olan uygulamaların mutlaka en üst düzede devam edeceğini söyleyebilirim" dedi.

OSBÜK RUSYA'DAN GAZ ALSIN


Bakan Yıldız, OSBÜK'ün Rusya'dan gaz alma gibi bir talebinin olduğunu ve bunu desteklediklerini söyledi. Bakan Yıldız, uygun fiyata getirilecek gazın sanayiciye de uygun fiyatta verilmesinin kendilerini memnun edeceğini belirterek, "Başkanımızın 6 milyar metreküple alakalı bir talebi vardı. Yine BOTAŞ, EPDK'ya bir yazı yazdı. Biz OSBÜK'ün bu gaz miktarını almasıyla ilgili desteklerimizi açıkça ilan ediyoruz. Diyoruz ki bu gazı alsınlar, uygun fiyatla getirsinler. Sanayicilere de daha uygun fiyatlarla versinler. BOTAŞ'tan da daha aşağı versinler. BOTAŞ ta onlarla rekabet edebilmesini mutlaka daha iyi becerebilmek zorunda. Daha farklı arayışlara girmek zorunda ki toplam fiyat Türkiye'de düşsün. Yani bir özel sektör, kamudan daha iyi şartlarda getirebiliyorsa gazı biz onu destekliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından yapılan plaket törenini ardından Bakan Yıldız, Van OSB'de incelemelerde bulundu. Bakan Yıldız, buradan da Valilikte yapılan koordinasyon toplantısına katıldı.