Binlerce öğrenciye haciz şoku

Ödenmeyen yüksek öğrenim kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanundan yararlanan binlerce öğrenciye haciz şoku.

Giriş Tarihi 27 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 06 Ekim 2017, 17:02
Binlerce öğrenciye haciz şoku

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 1,5 milyon üniversitelinin çıkmasını heyecanla beklediği kanun geçen yıl çıkmış ve yüksek öğrenim kredi borcu olan mezunlar kredi borçlarını yeniden yapılandırma imkanına kavuşmuştu. Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na müracaat ederek borcunu yeniden yapılandıran üniversitelilerin borçtan kurtulma sevinci kısa sürdü. Vergi dairelerinden gönderilen icra takip bildirimleri özellikle de borcunu tek seferde ödeyenleri şok etti. Kanunda belirtilen işlemleri harfiyen yerine getiren ve borcunu yatıran binlerce üniversiteli adreslerine gelen icra bildirimleri karşısında ne yapacağını bilemez durumda.

Borç yapılandırma kapsamında borcunu tek seferde ödeyen B.K.'da icra takibi bildirimi gönderilen binlerce mağdurdan birisi. Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasını takip eden 3 aylık müracaat süresinde borcununun tamamını bankaya yatırdığını belirten B.K., her ihtimale karşı hem banka dekontunu hem de KYK tarafından kendisinde kalması istenen belgeyi saklamış.

İŞTE O BELGELER:

B.K.'NIN ÖDEME YAPTIĞINI GÖSTEREN BANKA DEKONTU




KREDİ YURTLAR KURUMUNA GÖNDERİLEN BELGENİN BORÇLUDA KALAN KISMI




BÜROKRATİK İŞLEMLERE İSYAN

İcra takip bildirimi sonrası kısa süreli bir şok yaşayan B.K vakit kaybetmeden icrayı iptal ettirmek için çalışmaya başladı.. Hemen ilgili kurum olan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nu aradı. Ama ilk gün aramalarından bir sonuç alamadı. Çünkü kurumun santralinden verilen numarada muhatap bulmak mümkün olmadı. Kurumun internet sitesi üzerinden ilgililere ulaşmayı deneyen B.K. bunda da başarılı olamadı. Tekrar telefon üzerinden şansını deneyen mağdur, sonunda bir yetkiliyle görüşmeyi başardı. Yetkili kişiye mağduriyetini anlatan B.K., İcra Takibini gönderen Tokat'ın Artova İlçesi'ndeki Vergi Dairesi'ne yönlendirildi. Vergi dairesindeki görevli memurla telefon görüşmesi yapan B.K'ya " Sistemde borcunun gözükmediği fakat kendilerine Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından bir dilekçenin gönderilmesi gerektiği " cevabı verildi. Bu cevabı uzun uğraşlar sonunda ulaştığı Kredi Yurtlar Kurumu görevlisine aktaran B.K. görevliden aldığı cevapla ikinci şoku yaşadı. Çünkü görevli memur kendisinden uzun zaman alacak bir evrak trafiğinden bahsetmiş.

BELGELERİNİ SAKLAMAYANLAR NE YAPACAK?

B.K ve onun durumunda olan binlerce mağdur borçlarını ödemelerine rağmen evlerine ve işyerlerine gelen icra takip bildirimlerine isyan ediyor. KYK'ya ulaşmayı başaran diğer mağdurlar da aldıkları cevapla çileden çıkmış durumda. Kendilerinden borcunun olmadığına dair bir dilekçe yazılması isteniyor, bu da yetmiyor, dilekçe ile ödemenin yapıldığını gösteren banka dekontunun faks yoluyla kuruma gönderilmesi gerektiği belirtiliyor. Yazılan dilekçenin orjinalinin KYK'nın Ankara'da bulunan Genel Müdürlüğü'ne posta yoluyla gönderilmesi isteği ise mağdurlar için bardağı taşıran damla oluyor. Çünkü borcunu tek seferde ödeyen birçok kişinin elinde ne banka dekontu var ne de kurum tarafından borçluya verilen belge. Bu belgeleri saklamak zorunda olmadıklarını belirten mağdurlar iki devlet kurumunun birbirinden habersiz hareket etmelerine bir anlam vermekte zorlandıklarını ifade ediyorlar.

YASAL SÜREÇ BAŞLADI

Yetkililere seslenen mağdurlar binlerce üniversiteliyi haciz tehlikesiyle karşı karşıya bırakan bu soruna acilen bir çözüm bulunması gerektiğini belirtiyorlar. Çünkü gelen icra takip bildirimlerinin mağdurlara ulaşmasıyla yasal süreç başlamış bulunuyor.
(BUGÜN)