Ramazandan sonra zamlar geliyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, çiftçinin TMO'ya 50 kuruşa verdiği buğdayın un tüccarının elinde olduğunu belirtti.

Giriş Tarihi 29 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 29 Ağustos 2010, 17:20
Ramazandan sonra zamlar geliyor

İÇİNDEKİLER

Yetkin, Ankara İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, TZD'nin ''2010 yılı ekmek raporu''nu açıkladı.

Türkiye'de her yıl 12 milyon ton civarında ekmek üretildiğini belirten Yetkin, yoksul bölgelerde ekmek tüketiminin arttığını, insanların karnını ekmek ile doyuracak noktaya geldiğini söyledi.

Ramazan ayının ardından ekmek ve simite zam yapılacağını iddia eden Yetkin, zammın gerekçesi olarak su, mazot ve doğalgaz giderlerini gösterdi. Yetkin, küçük fırınların artan girdilerden büyük fırınlara göre daha fazla etkilendiğini belirterek, fırınlara verilen elektrik, doğalgaz ve mazot fiyatlarında sübvansiyona gidilmesini önerdi.

Buğday fiyatlarının artmasıyla özel sektöre ithalat izni verildiğini hatırlatan TZD Başkanı Yetkin, çiftçinin TMO'ya 50 kuruşa verdiği buğdayın un tüccarının elinde olduğunu, Ramazan ayından sonra ekmek ve simit fiyatlarına zam yapılacağını öne sürdü.

SIRBİSTAN'DAN ET İTHALATI

Toplantıda et fiyatlarına da değinen Yetkin, Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş'ın Sırbistan;a giderek 500 tonluk hayvan ithalatı için anlaşma imzaladığı iddiasını gündeme getirdi.

Yetkin, etin ithal edildiği bölgenin belediye başkanının EBK'ya teşekkür mektubu yazdığını, söz konusu mektubun EBK'ın internet sitesinde yayımlandığını bildirdi.

Sırbistan'dan et ithal edilmesinin AB ile olan ikili anlaşmalara aykırı olduğunu savunan Yetkin, Sırbistan'da satışında sıkıntı yaşandığı ifade edilen etlerin niye ithal edildiğinin sorgulanması gerektiği uyarısında bulundu.