ÖTV zammına Danıştay freni

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, Bakanlar Kurulu'nun 4 Temmuz 2009'da akaryakıta yapılan ÖTV zammının yürütmesini durdurdu.

Giriş Tarihi 21 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 21 Ağustos 2010, 09:45
ÖTV zammına Danıştay freni

İÇİNDEKİLER

Çetin, benzin, gaz ve tüpgaz fiyatlarının karar gereği düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nun 4 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı gereğince akaryakıt ve türevlerine yapılan ÖTV zammının yürütmesini durdurduğunu hatırlatarak, benzin, gaz ve tüpgaz fiyatlarının karar gereği düşürülmesi gerektiğini bildirdi.

Çetin, akaryakıt fiyatlarında sabit ÖTV'nin artırılması ile aynı zamanda KDV'nin de artırıldığına işaret ederek, yapılan zammın litrede 24 kuruşla 77 kuruş arasında olduğunu ifade etti.

HUKUKA UYGUN DEĞİL


Dolaylı vergilerin tüketicilerin haberi olmadan kesildiğini, mal ve hizmetlerin içine gizlenerek, ödeyenin ödeme gücüne bakılmadan alındığını savunan Çetin, zengin, yoksul, işsiz ayrımı yapılmadan alınan bu vergilerin adil olmadığını savundu.

TÜDEF'in itirazı üzerine Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu kararı gereğince, 4 Temmuz 2009'da Bakanlar Kurulu Kararları ile akaryakıt ve türevlerine yapılan ÖTV zammının yürütmesinin durdurulduğunu kaydeden Çetin, Kurulun, daha fazla vergi artırımını gerekli kılan başka bir neden gösterilmediğinden zammın hukuka uygun olmadığını, bu nedenle de yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini belirtti.

İNDİRİM YAPILSIN

Ali Çetin, benzin, doğalgaz, otogaz, yağlama yağları, tüpgaz fiyatlarına söz konusu dönemde yüzde 11 ila yüzde 167 oranında yapılan zammın Kurul kararı gereğince düşürülmesi gerektiğini belirterek, fiyatların litrede 25 kuruş, 14 kilogramlık tüpgazda 1,68 kuruş, yağlama yağları litresinde 70 kuruş, LPG metreküpünde 12 kuruş indirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu indirimin yapılmaması durumunda Bakanlar Kurulunun suç işlemiş olacağını iddia eden Çetin, TÜDEF olarak bu durumda suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

95 oktan benzin 5-6 kuruş ucuzladı

Akaryakıt firmaları benzinde 5-6 kuruş indirime gitti. Dün itibariyle 3.64-3.65 liradan satılan kurşunsun benzinin litresi bu sabahtan sonra 3.58 liraya geriledi. Araç sahipleri 95 oktan kurşunsuz benzini İstanbul'da 3.58 liraya alırken, Ankara'da 3.60 ve İzmir'de 3.59 liraya depoyu doldurmaya başladı. Bu indirimle 50 litrelik bir depoyu doldurmanın maliyeti 182 liradan 179 liraya gerilemiş oldu. Kırsal motorin ve motorinde fiyat değişikliğine gidilmedi. Motorinin litresi 3.04 liraya, kırsal motorin ise 2.93 liradan satılıyor.