Yunanistan havlu attı! Şikayet mektubu da işe yaramadı: Türkiye er ya da geç F-16'ları alacak

ABD'de lobi faaliyetleriyle Türkiye'ye F-16 satışına engel olmaya çalışan Yunanistan yolun sonuna geldi. ABD-Türkiye hattında yaşanan olumlu diyalog, süreci baltalamaya çalışan Yunan tarafını tamamen saf dışı bıraktı. Yunan basınına konuşan emekli bir komutan, "Türkiye er ya da geç F-16'ları alacak" dedi. Atina'nın ABD'ye bir itiraz mektubu yazdığından bahseden başka bir Yunan gazetesi ise "Artık itiraz bir çözüm değil" değerlendirmesini satırlarına taşıdı.

Giriş Tarihi 19 Ocak 2023, 09:53 Güncelleme 19 Ocak 2023, 10:13
Yunanistan havlu attı! Şikayet mektubu da işe yaramadı: Türkiye er ya da geç F-16’ları alacak

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ABD'den almak için görüşmeler yaptığı F-16 meselesi yine Yunanistan'ın manşetlerini süsledi. ABD'nin satışa yönelik açıklamalarının olumlu olmasının ardından iyice panikleyen Yunan basınında açıklamalara yer veren eski Yunan komutan "Türkiye er ya da geç F-16'ları alacak" açıklamasında bulundu.

YENİDEN MANŞETLERDE
Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim birkaç aydır devam ederken, Yunanistan'ın gündem sıklıkla Türkiye'nin ABD'den almaya hazırlandığı F-16'lar.

Uzun süredir Yunan lobilerine yakınlığı ile bilinen ABD'li Senatör Bob Menendez'in "F-16 satışına onay vermeyeceğim" açıklamalarıyla yüreğine su serpilen Yunanistan, geçtiğimiz günlerde ABD'den gelen F-16'lara yeşil ışık açıklamasının ardından konuyu yeniden manşetlerine taşımaya başladı.

ENİNDE SONUNDA ALACAK
Hemen hemen her gün F-16'ların gündemde olduğu Yunan basınına konuşan Eski Genelkurmay Başkanı ve Evros 4. Ordu Kolordu eski komutanı Georgios Kampas, Türkiye'nin eninde sonunda yeni F-16'ları alacağını ifade etti.

Kampas "Böylelikle Türkiye, sahip olduğu eski nesil uçakları güncelleyebilecek" sözlerine yer verdi.

MEKTUP YAZDILAR
Bir başka Yunan gazetesi ise Atina hükümetinin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup yazdığından bahsetti.

Mektupta, "Türkiye'nin ABD tarafıdnan tedarik edilen uçakları, yabancı ülkelere özellikle de ABD'nin silah satışı ve kullanımına ilişkin yasasını ihlal ederek Yunan hava sahasını da ihlal etmek için kullandığı yönündeki tutumumuzu uzun süredir devam ettiriyoruz. Bu nedenle de ABD'nin Türkiye'ye silah satışına yönelik gerçekleştirdiğimiz güçlü muhalefeti yineliyoruz" denildi.

Ancak mektuba yer veren Yunan gazetesi Ta Nea ise bir yorumda bulunarak "İtiraz çözüm değil" dedi.

TÜRKİYE ÖNEMLİ ORTAK
Nitekim itirazların bir çözüm olmadığı da geçtiğimiz günlerde ABD'den gelen açıklamalar ortaya konulmuştu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Kongrede Türkiye'ye F-16 satışına yönelik itirazlara ilişkin, "Bu Kongrenin karar vereceği bir şey. Buradan onlara ne yapacaklarını söyleyemem. Tekraren dediğim gibi Türkiye ile ABD bir ittifakı paylaşıyorlar ve Türkiye sadece bölgede değil dünyada önemli bir ortaktır." demişti.

ABD DENGE ARIYOR
Yunan basınında sıklıkla ABD'nin özellikle Türkiye ile ilişkilerini dengede tutmak istediğini ve Türkiye ile arasını bozmak istemediğinden bahsediliyor.

Bunun en büyük nedenlerinden biri olarak da Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesine onay vermesi olarak görülüyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN