Wagner’in gizemli yöneticisinden dikkat çeken duyuru: Pentagon’un ‘Wagner bitti’ açıklaması "başka yollar bulun" mesajı sonrası geldi

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Wagner lideri Yevgeny Prigojin’in ölümünün ardından “Wagner esasen bitti” açıklamasını yaptı. Ryder’ın açıklamasının ise gizemli bir Wagner liderinin duyurusundan sonra geldiği fark edildi. Wagner’in yöneticisi olduğunu iddia eden isim ne söyledi? Wagner’in geleceği ne olacak?

Giriş Tarihi 01 Eylül 2023, 15:42 Güncelleme 01 Eylül 2023, 16:32
Wagner’in gizemli yöneticisinden dikkat çeken duyuru: Pentagon’un ‘Wagner bitti’ açıklaması başka yollar bulun mesajı sonrası geldi

İÇİNDEKİLER

Wagner lideri Yevgeny Prigojin'in uçağının düşmesinin ardından Wagner grubunun geleceğine dair soru işaretleri devam ediyor. 29 Ağustos Salı günü Wagner lideri cenaze töreninin ardından toprağa verilse de Wagner'in Prigojin'in düşen uçakta olmadığına, başka bir uçak ile kaçtığına yönelik iddialarına devam ediyor.

Wagner'in yeni liderinin kim olacağı ya da Kremlin güdümüne girip girmeyeceği de merak edilen konular arasında yer alırken Pentagon'dan "Wagner bitti" açıklaması geldi. Wagner ise Prigojin'in ölümü ile grubun dağılacağını kabul etmiyor olsa da Wagner yöneticisi olduğu iddia edilen bir isimden gelen açıklama dikkat çekti.

PENTAGON: WAGNER BİTTİ

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, düzenlediği basın toplantısında Prigojin'in ölümünün ardından Wagner'in bittiğini söyledi. Bir gazetecinin Kuzey Kore'nin Wagner'e silah sattığına dair geçen yıl ortaya atılan iddialarla ilgili "Wagner ile Kuzey Kore arasındaki silah anlaşmasının bittiğine inanıyor musunuz? şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi:

Buradaki asıl mevzu, Wagner grubu esasen bitti. Bu nedenle ortada bir müzakere olmadığını da söyleyebilirim.

Ryder, Wagner'in bir dönem Ukrayna Savaşı'nda sahadaki en etkili faktör olduğunu belirtti ve "Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi zorba rejimlerden cephane ya da silah almaya çalışıyor." dedi.

WAGNER'E NE OLACAK?

Kremlin uzun zamandır Wagner'in Afrika'daki sözleşmelerini devralmaya çalışıyordu. Prigojin'in de ölmeden önceki son günlerini Afrika ülkelerinde geçirdiği, burada ortaklarıyla ilişkilerini geliştirmeye çalışıyordu. Prigojin'in uçağının düşmesinin ardından uzmanlar da Wagner'in Afrika'daki etkisinin azalacağını söylüyor.

DÜŞEN UÇAKTAKİ PRİGOJİN'İN DUBLÖRÜ MÜYDÜ?

Rus yetkililer Prigojin'in cansız bedeninin teşhis edildiğini duyursa da Prigojin'in hayatta olduğuna dair spekülasyonlar da devam ediyor. Son olarak Prigojin'in düşen uçağa dublörünü gönderdiği iddia edildi. Uzmanlar uçak kazasının ilk gününden bu yana Prigojin'in her an dünyanın herhangi bir yerinden görüntü paylaşabileceğini söylüyor.

WAGNER'İN GİZEMLİ YÖNETİCİSİNDEN DİKKAT ÇEKEN MESAJ

Wagner, Prigojin'in ardından "yıkılmadık" mesajı vermeye devam etse de grubun yöneticilerinden birinin olduğu iddia edilen cümleler ise kafaları karıştırdı. Bağımsız yayın organı iStories'te yer alan bilgilere göre ismi açıklanmayan bir Wagner yöneticisi, grubun geleceği ile ilgili kritik bir açıklama yaptı. Savaşmaya hazır on binlerce askere sahip olmalarına rağmen cepheye kabul edilmediklerini söyleyen gizemli yönetici, durumun çok zor olduğunu belirtti. Pentagon'un açıklamasının da bu mesajın hemen üzerine gelmesi dikkat çekti.

"PARA KAZANACAK BAŞKA YOLLAR BULUN"

Wagner lideri sesli mesajında, şu ifadeleri kullandı

Arkadaşlar durum çok zor. On binlerce eğitimli savaşçı çalışmaya ve vatanlarını savunmaya hazır, ancak bilinen koşullar nedeniyle bizi Ukrayna'ya almıyorlar. Artık Afrika ve Orta Doğu'da iş seçenekleri aramak zorunda kalıyoruz. Orada da durum çok zor. Bu nedenle ya bekleyin ya da kendinize para kazanacak başka yollar bulun.