Soykırımcı İsrail'e destek veren McDonald's'a boykot tokadı: Satışlar beklentiyi karşılayamadı

Soykırımcı İsrail'e destek veren ABD'li hızlı servis restoran zinciri McDonald's boykotlar nedeniyle zarar etmeye devam ediyor. McDonald's'ın Orta Doğu'daki restoranlarını da içeren pazar grubundaki aynı mağaza satışları düşerken, şirketin karı beklentilerin altında kaldı.

Giriş Tarihi 30 Nisan 2024, 19:01 Güncelleme 30 Nisan 2024, 19:21
Soykırımcı İsrail’e destek veren McDonald’s’a boykot tokadı: Satışlar beklentiyi karşılayamadı

İÇİNDEKİLER

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle boykotların hedefi haline gelen ABD'li hızlı servis restoran zinciri McDonald's'ın Orta Doğu'daki restoranlarını da içeren pazar grubundaki aynı mağaza satışları düşerken, şirketin karı beklentilerin altında kaldı.



McDonald's, 2024'ün birinci çeyreğine ait bilançosunu açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, McDonald's'ın geliri yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 artarak 6,17 milyar dolara yükseldi. Şirket, 2023'ün aynı çeyreğinde yaklaşık 5,9 milyar dolar gelir sağlamıştı.

Restoran zincirinin aynı mağaza satışları da yüzde 1,9 artarken, yüzde 2,1 artış yönünde olan piyasa beklentilerini karşılayamadı.



McDonald's'ın franchising haklarını stratejik ortaklara lisansladığı restoranların bulunduğu "Uluslararası Gelişmiş Lisanslı (IDL) Pazarlar" grubunda satışlar, Orta Doğu'daki savaşın etkisinin devam etmesi nedeniyle olumsuz performans gösterdi.

Şirketin bu gruptaki satışları yüzde 0,2 azalırken, Kovid-19 salgınından bu yana ilk kez McDonald's'ın bir pazar grubundaki satışlarında düşüş oldu. McDonald's'ın net karı ise ilk çeyrekte yüzde 7 artışla 1,9 milyar dolara ulaştı.

Şirket geçen senenin aynı döneminde 1,8 milyar dolar kar elde etmişti.

Geçen senenin birinci çeyreğinde 2,45 dolar olan şirketin hisse başına karı, 2024'ün ayını döneminde 2,66 dolara yükselmesine rağmen piyasa beklentilerinin altında kaldı.


"TÜKETİCİ BASKILARI DEVAM EDİYOR"
McDonald's Üst Yöneticisi (CEO) Chris Kempczinski, şirketin bilançosunun açıklanmasının ardından düzenlenen yatırımcı konferansında, yılın ilk çeyreğinde dünya genelinde geniş tabanlı tüketici baskılarının devam ettiğini bildirdi.

Tüketicilerin günlük harcamalarında yüksek fiyatlarla karşılaştıklarından harcadıkları her dolar konusunda daha da seçici davranmaya devam ettiklerini dile getiren Kempczinski, bunun da hızlı servis restoran sektöründe baskı oluşturduğunu vurguladı.

Şirketin Mali İşler Direktörü (CFO) Ian Borden da IDL grubunda Japonya, Avrupa ve Latin Amerika'daki olumlu satışların Orta Doğu'da devam eden savaşın etkisiyle dengelendiğini kaydetti.

McDonald's'ın IDL pazar grubu, boykotlardan etkilenen Orta Doğu'daki restoranları da içeriyor.



"İSRAİL ASKERLERİNE BEDAVA YEMEK" TEPKİ TOPLAMIŞTI
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı saldırılara destek niteliğinde açıklamalar yapan ve yardımlar gönderen uluslararası firmalar, dünya çapında boykot edilmeye ve protestolara uğramaya başlamıştı.

McDonald's İsrail şirketinin, İsrail askerlerine bedava yemek dağıtacağını açıklaması da büyük tepki toplamıştı.

ABD'li hızlı servis restoran zinciri, nisan ayı başında da İsrail'deki 225 franchise restoranını satın alacağını duyurmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN