Son Osmanlı!

Brezilya'da devlet başkanlığı seçimini, iktidardaki solcu aday kazandı. Üst üste ikinci kez zafer ilan eden Dilma Rousseff ise Osmanlı torunu çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2014 Güncelleme 27 Ekim 2014, 23:41
Son Osmanlı!

İÇİNDEKİLER

Brezilya'da Devlet Başkanı Delma Rousseff, seçimlerin ikinci turunda oyların yarısını alarak tekrar seçildi. Seçimlerde mevcut Devlet Başkanı ve İşçi Partisi'nin adayı Dilma Rousseff ve merkez sağın adayı Aecio Neves yarıştı. Rousseff, oyların yüzde 51.5'ini alırken, rakibi Neves ise 48.5'te kaldı. Brezilya'yı 4 yıl daha idare edecek olan Rousseff'in geçmişiyle ilgili önemli bir gerçek gün yüzüne çıktı.

EDİRNE'YE BAĞLIYDI
Brezilya Devlet Başkanı
'nın geçmişinin Osmanlı'ya kadar uzandığı belirlendi. Dilma Rousseff'ın babası Peter Rusev, 1900'de Bulgaristan'ın Gabrova şehrinde doğdu. Komünist kimliği nedeniyle Fransa'ya göç etti ve soyadını Rousseff olarak değiştirdi. 1930'lu yıllarda ise Berezilya'nın Sao Paulo şehrine yerleşerek, 1947 yılında doğan Başkan Dilma Rousseff'ın öğretmen annesi ile evlendi. Başkan Dousseff'in babasının dünyaya geldiği Bulgaristan'ın Gabrova kenti ise tarihte 500 yıl Osmanlı egemenliğinde kalan bir şehirdi. Bugün bile Bulgarlar'dan sonra ikinci etnik unsur olarak Türkler'in yaşadığı şehir, Osmanlı arşivlerine göre Edirne'ye bağlıydı. Evliya Çelebi, Sadrazam için vergi toplanılan yerlerden biri olan Gabrova'daki Bulgar çetelerinin saldırısına uğradıklarını ama saldırganları bir güzel dövdüklerini belirtmişti. Başkan Dilma Rousseff'ın babasının doğduğu ev de tipik bir Osmanlı eviydi. Yantra Nehri'nin kıyısı boyunca 25 kilometre uzanan Gabrova şehri, bol su kaynağı nedeniyle Osmanlı döneminin en önemli deri işleme yerlerinden biriydi.

Tayfun ER