Son dakika: Rusya-Ukrayna krizinde sular duruldu! Ruslar geri çekiliyor
Son dakika... Rusya Savunma Bakanlığı, tatbikatlar kapsamında görevlerini tamamlayan bazı askeri birliklerin, bağlı bulundukları üslere dönmeye başladıklarını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Söz konusu birlikler demir yolu ve kara yolu ile bağlı bulundukları garnizonlara dönmek için gerekli yüklemeleri yapmaya başladı." dedi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz, Batılı ülkelerin hem devlet organları hem de basın kurumları aracılığıyla savaş çıkacağı, Rusya'nın işgale başlayacağı söylemleriyle zirve yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD'li mevkidaşı Joe Biden'ın yaptığı görüşme sonrası tansiyon bir nebze de olsa düşerken, Avrupalı ülkelerden de gelen yatıştırıcı mesajla sonrası, Rusya cephesinde sınırdan asker çekme işleminin başlatıldığı belirtildi.

GARNİZONLARINA DÖNÜYOR
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Söz konusu birlikler demir yolu ve kara yolu ile bağlı bulundukları garnizonlara dönmek için gerekli yüklemeleri yapmaya başladı." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider görüşme sonrası basın açıklaması yaptı. Rusya ve Almanya'nın birçok alanda bilhassa enerji alanında iş birliğine devam edeceğini söyleyen Putin, "İnanıyorum ki Scholz yönetimi de Rusya ile ilişkilerinde pragmatik davranacaktır. Rusya 2024 sonrasında da Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz tedarikine hazır. Kuzey Akım 2 tamamen ticari bir projedir ve bu projede politik bir yan yoktur." değerlendirmesini yaptı.

DONBAS'TAKİ SORUNU ÇÖZMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Putin, "Zaten NATO'nun kalkıştığı savaşı eski yugoslavya'nın dağılması sürecinde gördük ve bu gerçekten kötü bir örnek oldu. Donbas'taki sorunu çözmek için elimizden geleni yapacağız ve her şeyden evvel minsk anlaşmaları çerçevesinde çözmeye çalışacağız." dedi.

"ASKERİ YIĞINAĞI TEHDİT OLARAK GÖRÜYORUZ"
Görüşmede Putin'e askeri yığınağı tehdit olarak gördüğümüzü vurguladım." diyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise şu açıklamaları yaptı: "Almanya için Avrupa'nın sürdürülebilir güvenliği ancak Rusya ile birlikte sağlanabilir. Diplomatik seçenekler tükenmedi, acilen gerilimi düşürmek gerekiyor. Rus askerlerinin geri çekilmesini olumlu bir işaret olarak görüyoruz. Putin ile Normandiya formatının anlaşmazlığı çözmek için önemli olduğunda uzlaştık."

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin Beyaz Saray'dan yaptığı basın açıklamasında, Rus birliklerinin Ukrayna sınırındaki tehdit edici konumundan çekildiğine dair bir işaret olmadığını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme tehdidinin devam ettiğini söyledi.
TEHDİT DEVAM EDİYOR
Biden yaptığı açıklamada, "Rusya Savunma Bakanı bugün bazı askeri birliklerin Ukrayna yakınlarındaki mevzilerini terk ettiğini bildirdi. Bu iyi olurdu, ancak bunu henüz doğrulamadık" dedi. Biden, "istilanın açıkça mümkün" olduğuna dair uyarıda bulunarak, "Analizlerimiz, Rusya'nın oldukça tehdit edici bir konumda olduğunu ve şu anda Ukrayna ve Beyaz Rusya'yı çevreleyen 150 binden fazla askeri olduğu gerçeğini koruyor. Ukrayna sınırı boyunca işgal riski açıkça mümkün olmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a telefonda Ukrayna krizi konusunda diplomasinin halen mümkün olduğunu söylediği bildirildi.ü
ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, "Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Bakan, ABD'nin Moskova'nın tırmandırdığı krize diplomatik bir çözüm aramaya devam etme taahhüdünü yineledi." ifadelerini kullandı.
Price, Blinken'ın geçen ay Rusya'nın güvenlik konusundaki teminat talebine ABD ve NATO'nun gönderdiği yanıta henüz karşılık verilmediğini hatırlatarak Rusya'dan gelecek yanıtını dört gözle beklediğini ifade ettiğini kaydetti.